Gula-paviljongen

Första spadtaget för ”nya” Gula paviljongen

[2016-04-14]

För drygt tio år sedan brann Gula paviljongen ner. I tisdags togs första spadtaget för den nya scenen som kan få namnet Hamnscenen och som ska vara fri att användas för alla.

– Det här kommer att bli ett populärt tillhåll, sa Kenneth Sunesson, från Borgholm 200 år.

Borgholm 200 år har drivit projektet där Borgholms kommun bidrar med ritning och byggmaterial för drygt 100 000 kronor. Den kommer att byggas ideellt av snickare från Öland. Byggledare är Kurt Grennborg och projektledare är Kjell Jakobson.
– BTE Bygger inleder, sedan tar Jonas Andersson Bygg över och därefter jobbar Magnus Pettersson Bygg med detta. Även Stefan Nilsson kommer att jobba med detta och fler tillkommer efterhand, säger Kjell Jakobson.

Scenen på Solliden ligger till grund för den nya scenen. Den kommer att byggas i skiftesverk, vara åtta meter bred, innehålla loge, toalett och bli varmgrå med mörkare hörn. Den placeras i sydöstra änden för att parken ska utnyttjas maximalt.
– Det frigjorde 500 kvadratmeter genom att placera den här. Den tidigare placeringen skapade många döda ytor, berättar stadsarkitekt Leo Eriksson, som har ritat den, och fortsätter:*
– Den kommer att bli som en ljudlåda och ska vara vriden mot hamnen för att inte störa Restishuset.

Varför inte gul färg?
– Det passar inte att ha gult här, det går inte.

Ilko Corkovic (S), kommunalråd, är nöjd med att bygget har startats.
– Det här är ett roligt projekt eftersom kommunen, näringslivet och Borgholm 200 år gör detta tillsammans. Det börjar bildas en Borgholmsanda. ”Vi vill, vi kan och vi ska”, säger han.
– Genom att göra detta tillsammans stärker man stoltheten, säger Sofie Loirendal (FÖL), som är 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, och som tog första spadtaget.

Scenen kommer att vara fri att användas för de som vill.
– Restaurangerna i hamnen får använda den, vi hoppas det blir barnaktiviteter här och att yngre musiker vill nyttja den, säger Kjell Jakobson.
– Det här är ett område som inte använts men nu ökar vi attraktionskraften ger området ett syfte. Det är linje med hamnsatsningen och det känns som att vi är på gång, säger Ilko Corkovic.

Invigning sker den 4 juni då även Societetsbryggan invigs. Då blir det fullt av aktiviteter i Borgholm och från scenen utlovas det musik. Det är ännu inte klart vilket namn den ska få, det kan bli Hamnscenen eller Gula paviljongen, trots att den ska bli grå.
– Det här kommer att bli ett populärt tillhåll, säger Kenneth Sunesson, från Borgholm 200 år.

Ur Ölandsbladet den 14 april 2016, Alexander Jensen.

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30