Årets nyårstalare, Lars Graaf, avslutade sitt tal med att recitera några ord ur psalm 180, ”Var dag är en sällsam gåva” och skålade sedan in det nya året med ett glas bubbel tillsammans med övriga deltagare. Foto: Carin Svensson

bild 2019-01-04 kl. 09.02.18

Firandet i stadshuset en tradition

[2019-01-04]

ARTIKEL
Firandet i stadshuset en tradition
Per Lublin från Historiegruppen Borgholm 200 år konstaterade att det eventuellt kan räknas som en tradition när något inträffar två gånger men definitivt när det inträffar fler gånger.

– Så tack för att ni kommer och hjälper till att fortsätta denna tradition, sa han till de samlade deltagarna vid nyårsdagsfirandet i stadshuset.

BORGHOLM

För fjärde året i rad arrangerade Historiegruppen Borgholm 200 år nyårsdagsfirande i Borgholms stadshus. Som det numera traditionsenliga firandet bjuder kunde besökarna avnjuta bubbel och tilltugg samt sång- och musikunderhållning, i år av kören Missljudet.

Inne i stora salen hälsade Per Lublin välkommen:

– Vi har haft en landshövding, en chefredaktör för en världsberömd tidning här på Öland och en kulturpersonlighet som invigningstalare så nu tänkte vi att vi skulle ha någon från kyrkan den här gången, sa Per innan han presenterade årets nyårstalare, prästen Lars Graaf, och välkomnade honom upp till mikrofonen.

Lars ägnade sitt nyårstal åt tiden och hur vi ser på den.

– Många har bråttom idag och försöker hinna så mycket, sa han.

Han berättade om boken ”Slaget om verkligheten”, skriven av Bengt Kristensson Uggla, och förklarade att författaren menar att det är genom det perspektiv vi anlägger som vi uppfattar saker och ting.

– Till exempel så upplever jag kanske att tiden rusar förbi mig men om jag istället vänder på det och tänker att tiden strömmar mot mig, då behöver jag ju inte jaga den, för tiden får vi varje dag, tiden och livet är ju något som ges, som skänks, som strömmar mot oss, sa Lars.

Nyårsdagsfirandet innehöll, som det brukar, även ett historiskt inslag i form av ett besök av en historisk personlighet. I år gästades stadshuset av fru Christina Horn Söderström som, enligt egen utsago, klivit upp ur familjegraven vid Köpings kyrka för att komma och berätta om hur det var i Borgholm förr, när hennes man, ordningsmannen Johan Söderström, styrde i över femtio år.

Nyårsdagsfirarna fick också ta del av hur nyårsfirandet kunde se ut på 1800-talet, genom Ann-Charlotte Magnussons historieberättelser. Efter det var det Kristin Bertilius tur att kliva upp i talarstolen. Hon pratade en stund om Ölands vatten och om det arbete som Ölands vattenråd, för vilket hon är samordnare, utför samt om allas våra vattenbesparande åtgärder.

– Tillsammans kunde vi göra väldigt mycket, det ska vi ta med oss in i framtiden, vi sparade tjugo procent av vårt dricksvatten, vi ska inte ta vårt vatten helt för givet utan vi måste kämpa för att ha det kvar, sa hon.

Ur Ölandsbladet  torsdag 3 januari 2019, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

lör 30 Mar

Familjedag i Borgholm

Tid: 10:00-15:00
tis 02 Apr

Bankirens bedårande hustru : ett porträtt av Signe Maria Thiel

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
fre 19 Apr

Påsk i Borgholm

Pågår: 2019-04-19 - 2019-04-22
fre 19 Apr

Konstutställning

Pågår: 2019-04-19 - 2019-04-22
lör 20 Apr
lör 27 Apr
lör 04 maj
lör 11 maj

Öland Spirar

Pågår: 2019-05-11 - 2019-05-12