Alfons Åberg lockar pappa Åberg att klä ut sig och till och med måla sig med faster Fiffis läppstift i föreställningen ”Far och flyg med Alfons Åberg”. Foto: Carin Svensson

bild 2019-07-30 kl. 08.29.45

Alfons Åberg skojar till det med pappa

[2019-07-30]

Alfons Åberg tycker att det är synd att pappa ska vara sådär vuxlig och tråkig jämt, och inte ha så mycket tid att leka.
– Men man kan kanske skoja upp honom lite, säger Alfons som gärna vill leka.

BORGHOLM.
Barnteatern med Alfons Åberg, hans låtsaskompis Mållgan och pappa Åberg går för fullt i trädgården vid Borgholms stadsmuseum. Med två föreställningar i veckan har skådespelarna Peter Sjöström (pappa Åberg) och Erik Andergren (Alfons Åberg) roat både barn och vuxna med sin föreställning.
Och nog är det många igenkänningssituationer i den halvtimmeslånga teatern, barnen känner igen sig i att de vuxna kan vara tråkiga och föräldrarna känner säkert igen sig i både sin egen tråkighet med alla vuxensaker som ska göras och i barnens önskan att vilja leka.
Pappa Åberg funderar ofta över sina listor med saker han ska komma ihåg att göra och handla och Alfons leker och roar sig ofta väldigt bra själv men vill också ha pappa med ibland. Emellanåt leker han också med sin osynliga kompis Mållgan. Men när pappa sätter sig för att vila en stund får Alfons leka med pappas verktyg.
”Pappa tänker vila sig, plötsligt går varenda grej, pappa säger inte nej, för trötta pappor säger ja”, sjunger Alfons och plockar upp verktygen ur verktygslådan.
– Mmm, mmm, hummar pappa bakom tidningen, men du rör inte sågen Alfons.
När pappa plötsligt kommer och tittar på helikoptern som Alfons har byggt vaknar hans barnasinne och kort efter lyckas Alfons, som han säger, skoja upp honom lite till och de klär ut sig och leker spöken.
Och då, när pappa ger sig hän i leken, då kommer han också på vad det var han hade glömt att komma ihåg på sin lista.
Efter föreställningen får barnen chans att träffa pappa och Alfons och bli fotograferade tillsammans med dem eller få deras namn skrivna i någon av Alfons Åberg-böckerna som kan köpas vid entrén.
”Far och flyg med Alfons Åberg” är en glad och rolig föreställning som innehåller både lite allvar, mycket skoj och bus samt sång från skådespelarna – som gör sina roller väldigt bra. Den är lagom lång för att passa även de lite mindre barnen som kanske inte har tålamod att sitta stilla så långa stunder. Och, de här figurerna, pappa, Alfons och Mållgan, är ju tidlösa.
Trots att det är snart femtio år sedan de mötte sin publik för första gången så skildrar de en del av barn- och föräldrarelationen på ett sätt som man nog alltid kommer att kunna känna igen sig i.
”Far och flyg med Alfons Åberg” visas vid tre tillfällen till i Borgholm, den 27 juli, den 1 augusti och den 3 augusti.

Ur Ölandsbladet lördag 27 juli 2019, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00