Ölands allmogedansare firade sitt 40-årsjubileum på fredagskvällen och bland annat fick gästerna höra föreningens historia av Gunn Björklund och Gun-Britt Sjöblom. Wäinö Björklund visar upp föreningens flagga. Foto Carin Svensson

allmogedans1

Allmogedansare firade jubileum

[2017-10-17]

På ett jubileumsfirande för allmogedansare måste förstås dans vara en del av programmet. När Ölands allmogedansare på fredagskvällen firade sina fyrtio år fanns både dans, mat och historiska tillbakablickar med.

allmogedans1 allmogedans1

Gunn Björklund och Wäinö Björklund fick ta emot förtjänstmärken från riksorganisationens representant, Ulf Hageström Svensson (mitten). Foto: Carin Svensson

allmogedans1 allmogedans1

Spelmännen tog plats på scenen så att dansen kunde börja. Foto: Carin Svensson

Borgholm
Jubiléet firades på Strand och efter att Lars Karlsson, ordförande i Ölands allmogedansare, hälsat välkommen och sagt några ord om kvällens firande inledde de omkring 70 gästerna med middag. När den var avklarad visade Leif Ehnemark film med olika danser som allmogedansarna dansat. Därefter tog Gunn Björklund och Gun-Britt Sjöblom med kvällens deltagare på en tillbakablick och historik om föreningen.

– Jag ska berätta lite om hur allt började för det är väl bara Wäinö och jag som vet det, sa Gunn.

Hon och maken Wäinö är de enda av de 34 medlemmarna i Ölands allmogedansare som har varit med sedan starten. Och för det fick de också särskild uppmärksamhet och uppskattning under denna jubileumsfest. Från riksorganisationen, Svenska Folkdansringen, hade nämligen Ulf Hageström Svensson kommit till Öland för att delta i firandet och för att utdela förtjänstmärken.

– Jag är här för att man har ansökt om förtjänstmärken från riksorganisationen, och om man har jobbat jättemycket, jättemycket, kan man få ett sådant i silver. Jag ska be att få dela ut ett i silver till en som har varit med i 40 år, sa Ulf.

Silvret utdelades till Gunn Björklund för hennes arbete i föreningen, som bland annat inneburit att hon varit dess sekreterare i 38 år.

– Men inte nog med det, jag ska be att få dela ut ett i guld också, fortsatte Ulf.

Wäinö Björklund fick därmed komma fram och ta emot den utmärkelsen för sina insatser i Ölands allmogedansare där han bland annat varit sektionsledare i 40 år och dansledare i 35 år.

Efter den utdelningen var det dags för kvällens första dans som blev en långdans, med Wäinö som dansledare. Spelmännen tog plats på scenen.

Under jubileumskvällen gästades och firades Ölands allmogedansare också av andra danslag då Alvargrimman, Kalmarsundsdansarna, Kalmar folkdanslag och representanter från Norrlearna deltog.

Ur Ölandsbladet Tisdag 17 oktober 2017, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 24 Oct

Aldrig på en Söndag

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00
sön 28 Oct

Girlhood-BORGHOLMS FILMSTUDIO

Folkan, Borgholm Tid: 16:00
ons 31 Oct

Borgholms Författarafton

Strand Hotell, Borgholm Tid: 19:00
mån 05 Nov

Bokcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 14:00-16:00
ons 07 Nov

Ett skri av fruktan

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00
ons 14 Nov

Författarbesök – Lena Andersson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30
sön 18 Nov
ons 21 Nov

Äventyraren Thomas Crown

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00