Antikrundans två fixstjärnor, experten Knut Knutson och programledaren Anne Lundberg, häpnar så smått inför ett av de flera tusen föremål besökarna tagit med sig till inspelningen på Borgholms slott. Foto: Michael Ståhl

9bf0cf1b-8e1a-4d1e-b5a5-00c640e02489

Antikrundan intog Borgholms slott: ”Häftigast hittills”

[2018-09-04]

Antikrundan intog slottet – och experterna gillade vad de såg. – Klart häftigast denna säsong, säger allmoge- och leksaksexperten Erik Ingare.

BORGHOLM.

Nu är det populära TV-programmet Antikrundan ute på sin 30:e turné och Borgholm var det näst sista stoppet på resan, totalt är det sex orter som besöks inspelningssäsongen 2018.

– Så häftigt att vara här, klart häftigast denna säsong, säger allmoge- och leksaksexperten Erik Ingare när han blickar ut över den ringlande kön av besökare på borggården där vädret gått från dimma och lite småruggigt till sol och värme.

Klockan är strax före tolv med insläpp om några minuter och Erik med expertkollegor vet vad som väntar, nämligen idogt arbete under flera timmar.

– Jag brukar värdera runt några hundra föremål och försöker hjälpa alla så gott det går. Ibland kommer det hela kartonger med leksaker.

Öland – vilka föremål förväntar du dig?

– Långa soffor, soffor som kan vara fem meter. Det är typiskt för Öland och jag vet att vi har en sådan soffa här i dag.

– Sedan vore det häftigt om det kom in något J.A.G.S – föremål, Ölands Farao. Det vore häftigast av allt och det borde finnas några sådana ute i stugorna.

Och jadå, Ölandsbladets utsända tyckte sig se en och annan J.A.G.S-skulptur bland de föremål besökarna tåligt väntade på att få bedömda – och värderade.

Hur viktig är värdet på föremålet för besökaren?

– Jag tror att det för många är sekundärt. Historien bakom, affektionsvärdet och själva upplevelsen att vara på plats och se sina idoler, som Knut (Knutson) och Anne (Lundberg), är också värdefullt.

Vanligen drar Antikrundan 800 – 1 000 personer per gång och oftast har varje besökare med sig flera föremål, i genomsnitt tre. Totalt värderas mer än 2 400 föremål under en dag och 60 av dessa väljs ut för inspelning.

– Föremålen som väljs ut för inspelning kan ha valts ut av en mängd olika orsaker. Det vanligaste är högt värde, bra historia eller att det är ett ovanligt föremål, säger projektledare Ulrika Midunger.

Knappt 50 personer finns i det kringresande sällskap Antikrundan bildar, varav arton tillhör expertskaran. Bland dem i Borgholm fanns Bo Knutsson, Knut Knutson, Björn Gremner, Anette Granlund och Max Sjöberg.

– Vi värderar allt utom musikinstrument och mynt, säger Ulrika Midunger och gillar, precis som Erik Ingare, den ”antika” inspelningsplatsen.

– Miljön här är ljuvlig, det är mycket folk och solen skiner och det är varmt.

Efter Borgholm?

– Avslutning i Malmö på onsdag och sedan klipper vi ett halvår. Programmen kommer sedan att sändas januari – mars nästa år, men exakt när och i vilken ordning är inte bestämt.

Se film från Antikrundans besök på www.olandsbladet.se

Ur Ölandsbladet  Tisdag, 4 september 2018, Michael Ståhl, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00