Efter att ha haft politiker på andra sidan bordet under en stor del av yrkeslivet blir han nu själv politiker. Förra året sa Benny Wennberg upp sig från en tjänst i Kalmar för att göra annat, nu börjar det andra klarna - från årsskiftet är han ny ordförande för utbildningsnämnden i Borgholm. Foto: Michael Ståhl

bild 2019-01-14 kl. 15.13.00

Benny lägger ny energi på skolorna

[2019-01-14]

Från högst uppsatt tjänsteman på den hårda sidan till politiskt ordförandeuppdrag inom den mjuka sektorn, Beabs forne vd Benny Wennberg, 60, sadlar om helt.

– Det känns som att komma hem efter fem år av utlandstjänstgöring, säger den nyvalde ordföranden för utbildningsnämnden i Borgholm.

BORGHOLM.

”Utlandet” är i det här fallet Kalmar, det var dit elkraftsingenjör Wennberg lockades 2013 efter 19 år på vd-posten i Borgholm Energi, Beab. Lockbetet var jobbet som förvaltningschef för serviceförvaltningen, en tjänst han till mångas överraskning sa upp sig ifrån i början av september förra året ”för att göra annat”.

Nu börjar det där andra utkristallisera sig. Det som från början var en stilla undran från Centerns Staffan Larsson, som han under åren i Kalmar mött många gånger i professionen, om att engagera sig ”lite grann” i politiken blev efter valet – och centers samarbete med socialdemokraterna – något betydligt större.

– Jag fick frågan om jag kunde bli ordförande för utbildningsnämnden och spontant var det nej. När jag sedan funderat och pratat lite grann med Staffan så tänkte jag ”varför inte” och ska man gradera mina uppdrag under åren så känns detta som ett av de viktigaste med det yttersta ansvaret för 1200 – 1300 barns väl och ve, säger denna ”riktige” ölänning, född på Borgholms BB som han är.

Storleksmässigt är utbildningsnämnden näst störst i den kommunala hierarkin med drygt 180 miljoner kronor i budget och 256 anställda (236 heltidstjänster).

– Det är ingen liten organisation. Min bild av verksamheten är ganska ljus, att verksamheten är välfungerande med ganska tätt med behöriga lärare. Det känns som ordning och reda och med de fördelar som finns i en liten kommun. Samtidigt finns det utmaningar.

Som?

– Att anpassa resurserna till den plånbok man har är en och där känns det som att det rullar på, att man hittat hyfsat lagom kostym. En annan är att elevprognosen fram till 2026 visar ett tapp på 80 – 90 elever och sedan har vi 85 elever som åker över kommungränsen, det är också en utmaning.

Hur ska du göra skillnad?

– Det får man väl se. Med det ”hårda” i ryggsäcken, med den erfarenheten som ingenjör, kanske man kan definiera om en del problem, att man ser saker på ett annat sätt.

Avdelningen heta frågor, vad göra med Åkerboskolan, bygga nytt eller renovera?

– Utan att vara politiker, men från min profession och jag känner väl till konsulten (som avrådde renovering reds anm) och hans kompetens…man håller inte på och kladdar, lappar och lagar något gammalt och här finns också möjligheten att bygga nytt på ny plats bredvid, jag utgår ifrån att man landar i det alternativet när det är klart.

Hur förbättra Slottsskolans rykte?

– Skolinspektionen var där för en tid sedan och Slottsskolan kom väldigt bra ur den inspektionen. Vi måste lägga lite krut på att ta fram det positiva, det känns som att vi är lite dåliga på att torgföra det goda.

Sexorna tillbaka till mellanstadiet, en valfråga för Centern, nu död och begraven?

– Jag har ingen klar bild över för- och nackdelar, men…jo, det är den sannolikt.

Den 30 januari sammanträder utbildningsnämnden i sin nya skepnad för första gången och trots ett politiskt jättekliv från ”ingenstans” och byte av sida – från tjänsteman till förtroendevald – känner Benny Wennberg ingen nervositet.

– Det känns bara spännande. Dels för att det är nytt område, dels för att det är som komma hem igen. Att involvera sig i Borgholmsfrågor igen känns jättebra, sedan är uppdraget naturligtvis både hedrande och förpliktigande.

Sista fråga, du sägs ligga bakom flera ”hårda” center-insändare före valet där udden var riktad mot socialdemokraterna med krav på nytt styre. Nu bildar ni majoritet med just socialdemokraterna, känslan där?

– Och så blev det, det blev ett nytt styre. Slutet gott, allting gott, svarar Benny Wennberg, ler stort och tillägger snabbt:

– På det lokala planet gäller det att vara pragmatisk och lösa uppgiften. Fördelen nu är att vi är en majoritet, när vi i majoriteten kommit överens om något så blir det så. Så var det inte här under den förra mandatperioden. Förresten, får jag säga något om Öland en kommun?

Okej?

– I det längre perspektivet tror jag mer på en Kalmarsundskommun, men dit är det en bit kvar och under tiden borde man utveckla samarbetet i kommunalförbundet istället. Att slå ihop kräver enorm kraft under många år och sedan har man samma bekymmer som tidigare ändå, det blir mycket skrik för lite ull. Även ihop är det fortfarande en liten kommun.

Ur Ölandsbladet  lördag 12 januari 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00