Nanna Sveinsdóttir och Pär Stenberg bestämde sig för cirka ett år sedan för att köpa en biograf i Borgholm. Foto: Maria Brynielsson

04a38ea0-c7f0-40d9-b8e3-fb23e7b9587e

”Bion ska bli en självklar kulturell mötesplats”

[2018-10-11]

Att Nanna Sveinsdóttir och Pär Stenberg hamnade i Borgholm och köpte Borgholms bio i slutet av förra året var en slump. Nu ser de fram emot kommande evenemang.

BORGHOLM.

– Vi var här på semester en vårweekend 2017 och föll handlöst för naturen och ljuset på ön. Men att vi faktiskt bestämde oss för att flytta hit beror mest på att vi hittade Borgholms bio, säger Nanna.

Paret hade under en längre tid letat efter ett gemensamt ställe och kände direkt att fastigheten Kamelen är en ”möjligheternas fastighet.”

Borgholm har en lång tradition som biostad.

Redan 1918 började Einar Andersson bygga en biograf. Den invigdes 1920 och är den äldsta biografen på landsorten som byggts direkt som biohus.

– Med den vackra innergården som mittpunkt, en bio, ett stall, små gångar och prång och till och med tre gamla utedass, så kan man inte annat än att bli kär, säger Nanna.

Pär är designer och älskar det gamla och genuina. Nanna är kompositör och sångerska och älskar rum med själ och akustik. Nu har det gått snart ett år sedan det blev klart att flyttlasset skulle gå till Borgholm.

– Beslutet togs med magen, och det gick snabbt. Hjärnan kopplades på lite senare när vi satt i köket och såg fåken dra in över en öde stad, öppnade brevet från Borgholm Energi och insåg att det kostar att värma upp en biograf, säger Nanna och skrattar.

Sedan dess har det hänt en hel del.

Ytterdörren på bion har restaurerats av Carl Barke.

Inne i salongen ser man direkt att något har hänt.

– Golvet som sedan 1995 har varit kladdigt och nästan svart av smuts är nu blankt, teakfärgat och ger ifrån sig en härlig doft av linolja. Slipat och fernissat av Magnus Marelius som slitit hårt för att ge rummet en helt ny glans, säger Nanna.

I våras bildades en kulturell verksamhet i bion för att komma igång med den kulturella verksamheten. Det är en ideell förening som går under namnet Borgholms bios vänner.

– Kulturverksamheten är inget man tjänar pengar på. Att driva verksamheten genom en förening på detta sätt gör det möjligt för oss att söka kulturbidrag för att ta in musiker, teatrar, föreläsare och minska risken för att gå minus i vår privata ekonomi.

Nanna berättar att varje medlem ges möjlighet att ekonomiskt stödja föreningen och att man även kan hjälpa till ideellt vid evenemang. Nu är det ett tiotal medlemmar och antalet har ökat i takt med att fler fått veta att föreningen finns.

Att äga ett byggnadsminne ser paret som ett stort ansvar. De säger att de tillåter sig att drömma för att hitta ork och motivation.

Deras vision är en biografbyggnad i bländande guldockra med vita detaljer och en dörr som står öppen och välkomnar medborgarna in i farbror Einars fina salong.

– Bion ska användas och bli en självklar kulturell mötesplats för människor som bor på Öland. Inte bara ett byggnadsminne som blir till ett museum för turister utan en levande plats där barn spelar teater, skolklasser kan se film och höra föreläsningar, äldre möter yngre och visar filmklassiker där magi skapas i toner under musikaliska evenemang. För att det ska bli verklighet så måste vissa saker hända. Elen måste moderniseras och bion digitaliseras, säger Nanna.

Just nu pågår planering inför julkonsert och glöggmingel.

Det planeras även inför öppning av biocafé, dit medlemmarna får komma för att njuta av kaffe eller kanske ett glas rödvin i biolampornas milda sken.

– Håll ögonen öppna för Knut. Knut är vår nyaste familjemedlem, en docka som står utanför dörren och välkomnar alla besökare inför evenemangen. Ser ni Knut så är det öppet och då är ni välkomna in, avslutar Nanna.

Ur Ölandsbladet  Torsdag 11 Oktober 2018, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
lör 29 Feb

ROCKFEST ON TOUR

NATTKLUBBEN BORGHOLM 11:2, BORGHOLM Tid: 19 30-03 00 Pågår: 2020-02-29 - 2020-03-01
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30