Birgitta Karlsson, ”Uppvaknande”. Olja och akryl på duk. Foto: Picasa

birgitta karlsson g13

Birgitta Karlsson målar kosmiskt på G 13 i Borgholm

[2018-04-03]

Birgitta Karlsson är första gäst på Galleri 13 på Trädgårdsgatan i Borgholm när vår- och sommarsäsongen börjar nu i påsk. Hon visar upp ett generöst måleri i olja och akryl med kosmiska drag, både i färg och form.

BORGHOLM
Birgitta Karlsson är bosatt i Borgholm men ställer för första gången ut i våra trakter. Hennes meritlista, som är koncentrerad till de första åren av detta årtusende, visar huvudsakligen upp utställningar i utlandet, i Österrike och i Spanien. Hon målar abstrakt och gärna med mättade, alltså klara färger, om man skall döma av den aktuella utställningen och av vad hon visar på sin hemsida.

Generös är penselföringen och färganvändningen, ganska rikligt och mättat; generöst är formspråket i de abstrakta målningarna. Linjerna antingen sträcker ut sig i omfamnande rörelser eller också drar de ihop sig i en inåtriktad rörelse.

De utställda tavlorna ger inte intryck av att vara abstrakta landskapsåtergivningar: det är här det kosmiska kommer in. De är snarare färg- och formstudier, kanske av själstillstånd, kanske som besvärjelser. Tavlan rakt fram till vänster på kortväggen har konstnären givit namnet ”Uppvaknande”. Det går att förstå hur konstnären möjligen tänkt med namnet – vi ser en eruption, en övergång från ett vilande till ett exploderande tillstånd, ett uppvaknande.

Inom parentes: det går möjligen att som bromsande element urskilja något litet figurativt inslag – tydligare är det i andra av utställningens tavlor, där små figurer halvt omärkligt fogats in. Dessa tar jag inte ställning till. Kosmos är ett överordnat begrepp, är en storstilad allomfattande företeelse som yttrar sig i explosioner och motsatsen implosioner.

En annan tavla i samlingen har fått namnet ”Möte”. Den kan tolkas som en utveckling åt motsatt håll: i stället för en explosion en implosion, ett sammangående eller fusion. Så kan man ju också tolka ett möte. Eller?

Om fantasin och associationerna får rusa iväg ytterligare ett steg, så tickar i det halvt undermedvetna en känsla av att Birgitta Karlssons konstnärskap inte ligger alltför långt bort från Goethes färglära och antroposofins däri grundade färg- och konstuppfattning.

Birgitta Karlsson måleri öppnar sig för en mångfald tolkningar. Det är därutöver färgmässigt tilltalande och därmed anpassat för ett dagligt umgänge, dessutom med ett litet lockande tillägg. Frågan hålls aktuell: kanske kan min tolkning fördjupas ytterligare?!

Ur Ölandsbladet Torsdag 29 mars 2018, Anders Marell

 

DET HÄNDER I BORGHOLM

fre 17 Aug
fre 17 Aug

Stormaktsspelet Öland

Öland Pågår: 2018-08-17 - 2018-08-18
fre 17 Aug

VINYLQUIZZ PÅ FREDAG

BORGHOLM 11:2 (fd harrys/stationen), BORGHOLM Tid: 20 00-23 00
lör 18 Aug

Svenska kungsrallyt 2018

Start Strand Hotell, Borgholm Tid: 09:00
ons 22 Aug

DONNEZ

Borgholms torg Tid: 19:00-21:00
ons 22 Aug
lör 25 Aug

Storloppis i Borgholm

Storgatan, Borgholm Tid: 10:00-16:00
lör 25 Aug

Bondemarknad på torget i Borgholm.

Borgholm Tid: 10:00-16:00