Anneli Nordqvist hade kommit ända från sin och maken Olas gårdsbutik i Skärlöv för att sälja egenproducerad salamikorv. Foto: Anders Marell

Bondemarknaden fyllde Borgholms centrum

[2018-08-28]

När många går ihop och satsar brukar det ge resultat. Så var det i lördags i Borgholm där den femte upplagan av Bondemarknaden ägde rum. Första gångerna ägde marknaden rum på över parkeringsplatsen vid ICA Supermarket – initiativtagaren var ICA-handlaren Richard Teern, därav platsen. Men den stugan blev för trång, så sedan några år finns marknaden på Borgholms torg.

BORGHOLM

Med flytten till torget växte antalet medarrangörer, som idag, eller rättare sagt i lördags, innefattade Cityföreningen, LRF, Skördefesten, Ölands Bank, förutom givetvis ICA Supermarket. Bland begivenheterna har tillkommit en Storgata full med loppisar, många tillresta professionella sådana, som tangerar gränsen mellan loppis och försäljningsstånd. Fördelen med en ”äkta” bakluckeloppis är att man åtminstone kan hoppas att säljaren inte har fullt grepp och sakers värde, så att det går att göra fynd. Det gör man inte hos proffsen.

Fastländska godisbord har också hittat hit. Men torget var för övrigt nästan helt reserverat för närproducerat och öländskt. Där hittade vi företrädare för olika närproducerande branscher, bröd, sylt, kött, ost, grönsaker, bönchips, solrosor och naturligtvis kroppkakor. Vi såg exempelvis Anneli Nordqvist från Skärlöv som sålde salamikorv från egen gårdsbutik: ”De blir bättre ju längre de ligger i kylskåpet”, sade hon förra gången vi träffades, och det stämde. Mitt emot stod Kenneth Folkemark, Långlöt, som med bistånd av pryande konstnären Hans Frode sålde ekologiska grönsaker – ”Dom har inte varit i närheten av Roundup,” garanterade han.

Tillbaka på andra sidan stod lantbrukarna Håkan Pettersson, Hjärpestad, och Tommy Petersson, Knäppinge, och sålde ost och LRF:s idé. ”Dessa lagrade Kalmar-ostar innehåller enbart öländsk mjölk,” garanterade de i sin tur. Uppräkningen kunde fortsätta, men vi lät oss nöja med att höra konferencieren Bengt Grafström gå rund och fråga ut invånarna i de olika stånden och besöka de olika politiska partierna som var rikligt företrädda på torget i dessa valtider.

Ur Ölandsbladet  Tisdag 28 Augusti 2018, Anders Marell

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00