Gia Thörnquist, projektledare Borgholm 200 år. Foto: Kenth Jönsson

gia

Borgholm 200 år blickar framåt

[2016-12-22]

Jubileumsåret är snart slut. Borgholm 200 år är nöjda med året men satsar nu vidare. Deras störta utmaning är att få större ekonomi.

BORGHOLM

– Vi pratade mycket innan om att vi skulle sätta Borgholm på kartan igen och få stora konserter till ruinen igen. Det lyckades vi med, sger Kjell Jakobsson, ordförande Borgholms Cityförening.
– Borgholm hade länge varit i en nedåtgående spiral. Vi ville vända detta genom att skapa gemenskap och stolthet för vår stad. Det är mycket bättre stämning här nu, säger Gia Thörnquist, projektledare Borgholm 200 år.

Organisationen Borgholm 200 år startades i 2015 och de möttes först av mycket skepticism. Invånarna trodde inte att gruppen skulle klara av att genomföra sina planer..
– När det blev klart med Badrock så vände det. Då gick proppen ur, det blev betydligt positivare stämning i staden. Det blev lättare att jobba och att få sponsorer, säger Kenneth Sunesson, styrelseledamot i Borgholm 200år.
Det fick en bra start ,ed mycket god uppslutning till nyårsfirande på stadshuset och kickoffen på Strand Hotell med fackeltåg och kroppkakskalas.
– Då kände vi vind i seglen. Sedan blev det påsk med ett flygande kommunalråd och det gick inte att få in fler folk på torget. Tyvärr hade vi otur med vädret och det regnade både på hamninvigningen och födelsedagen, säger Kenneth Sunesson.
– Kungafamiljen var med oss på fem evenemang. Vi är väldigt tacksamma för att de har stöttat jubileet, säger Kjell Jakobsson.

Till nästa år tänker de behålla och förbättra de evenemang som fungerade bra i år. De vill också satsa på mer barn- och ungdomsaktiviteter.
– Klart är att vi kommer mer på barnaktiviteter i sommar och det blir under sex tillfällen på Hamnscenen. Vi vill använda hamnen mer, säger Kjell Jakobsson.
– Kronprinsessan fyller 40 år och vi vill stötta IFK Borgholm och vill göra något gemensamt. Vi vill också utveckla Räddningstjänstens dag och Borgholmsdagarna. Det finns mycket att göra säger Kenneth Sunesson.

Nästa år övergår Borgholm 200 år till den befintliga organisationen Framtid Borgholm.
– Vi har byggt upp något bra och det gäller nu att satsa vidare. Detta är inte självgående det krävs arbete. Vår stora utmaning är att få större ekonomi, säger Gia Thörnquist.
För att få större ekonomi vill de utveckla Borgholms Cityförening till en företagarförening som då även skulle inkludera företag som inte är handlare.  Men också privatpersoner ska erbjudas att stödja föreningen.
Gia Thörnquist har en 50 procent anställning till och med mars. De vill förlänga och hoppas få ekonomisk stöttning från kommunen som kan göra det möjligt.
– Det blir inte bra i längden om vi ska förlita oss helt på ideella krafter. Det är en investering i turism som gör att vi kan behålla den service som finns nu. Går det bra för oss ger det ringar på vattnet, säger Kjell Jakobsson.

Ur Ölandsbladet torsdag 22 december 2016, Alexander Jensen.

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00