Snart slutpålat. De kommunala bryggorna i Borgholm och Köpingsvik går mot stabilare tider. Foto: Arkiv

bild 2019-02-19 kl. 08.59.54

Borgholm bygger nya bryggor

[2019-02-19]

Dyra att få på plats, bökiga att dra upp och alltför ofta inte sjösatta i tid – nu går de populära badbryggorna i Borgholm och Köpingsvik mot bättre tider och först ut att få en permanent lösning är Sjöstugebryggan. – Den kan stå klar innan badsäsongen drar igång, säger kommunens fastighetschef Lars-Gunnar Fagerberg.

BORGHOLM/KÖPINGSVIK.

För ett år sedan slog Hans Johannesson, servicechef på Borgholm Energi, larm om kommunens pålade bryggor vid Sjöstugan och i Köpingsvik.

– Vi måste hitta en permanent lösning för badbryggorna, att påla inför varje sommar kostar stora pengar, var hans budskap och berättade att den årliga kostnaden för att få de tre bryggorna upp och ner i sjön var cirka 250 000 kronor.

Dessutom var det svårt att hitta någon som ville göra jobbet, i synnerhet då den anlitade lokala entreprenören meddelat att han var på väg att lägga ner verksamheten.

– I år löser det sig. Men det är inte lätt att hitta entreprenörer i närregionen och att anlita någon långt ifrån kostar hiskeliga pengar, sa Hans Johannesson då och hade fått i uppdrag av kommunledningen att titta på permanenta lösningar.

Nu har dessa mer vädertåliga bryggor hamnat på politikernas bord. Enligt ett beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) är det första steget i en större bryggsatsning att bygga ny Sjöstugebrygga, den minsta av de två bryggorna i området.

500 000 kronor avsätts för jobbet och målet är klart och färdigt snabbt.

– Om även kommunstyrelsen säger ja kan det arbetet dra igång nästan omgående och då kan bryggan stå klar innan badsäsongen drar igång, säger Lars-Gunnar Fagerberg, fastighetschef på kommunen.

”Den får ett utseende som påminner om den tidigare bryggan, men något bredare och med permanenta pålar och stomme, inte helt olik Societetsbryggans konstruktion”, sägs det i beslutet

Ksau-ordförande Staffan Larsson (C) berättar om ett enigt utskott.

– Vi var helt överens. En bra satsning som känns bra, det är väl värda pengar, säger denne till tidningen.

Den betydligt större Simskolebryggan i samma område är etapp två i sammanhanget medan Klintabryggan i Köpingsvik utgör den tredje och sista etappen.

”Simskolebryggan och Klintabryggan blir kraftigare och därmed kostsammare konstruktioner, då deras läge är mer utsatt och kräver noggrann projektering för att få till en långsiktigt bra lösning”, påpekas det i beslutsunderlaget.

Simskolebryggan har planerad byggstart 1 september i år, Klintabryggan ”våren 2020”.

Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) pekar på möjligheten att utveckla Sjöstugeområdet, att få ett riktigt ”citybad” med andra attraktioner än bara bad.

– Våra tjänstemän tittar på en helhetslösning, avsikten är att lyfta området och få ett rekreationsområde av toppkvalitet. Det är en lite pärla mitt i stan och det finns stor utvecklingspotential.

Mer bryggnytt: den av säkerhetsskäl avstängda ”Kalles Brygga” i Stora Rör ska efter tio år på övertid rivas och ersättas med en ny skapelse av trä och betong. Även de tillhörande flytbryggorna och flera Y-bommar har gjort sitt.

– Där går vi in med 750 000 kronor för inköp och montering av ny brygga, säger Staffan Larsson (C).

”Det är brådskande, för att inte säga akut, att få bort denna gamla konstruktion och ersätta den med nya bryggor”, sägs det i beslutsunderlaget.

– Samtidigt som våra hamnar kostar lockar de besökare, så det är oerhört viktigt att hamnarna fungerar, kommenterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Ur Ölandsbladet  tisdag 19 februari 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

lör 24 Aug
mån 26 Aug

Borgehage by både slott och koja

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
lör 21 Sep

Olle Dahlkild.

Trädgårdsgatan21, Borgholm Tid: 13.00-16.00
lör 21 Sep

Olle Dahlkild.

Trädgårdsgatan13, Borgholm Tid: 10.00-18.00-15.00 Pågår: 2019-09-21 - 2019-10-13
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00