Gun-Britt Sjöblom och Lena Melander Andersson hade ställt samman en utställning och varsitt föredrag som de höll för kyrkobesökarna en söndag i september. Ämnet var Borgholms kyrkas historia.

bild 2019-10-07 kl. 14.20.02

Borgholms kyrka i blickfånget

[2019-10-07]

I ett föredrag kombinerat med bildspel berättade Gun-Britt Sjöblom om Borgholms kyrkas historia och om hur den har sett ut i yngre skepnader än dagens. Föredraget har till viss del kommit till med anledning av att kyrkan firar 140-årsjubileum i år.

BORGHOLM.

– Det började med att Lena Melander Andersson och jag satt och pratade vid ett kyrkkaffe, inledde Gun-Britt Sjöblom.

Det samtalet ägde rum i våras och under ett halvårs tid ägnade sig sedan Gun-Britt åt att söka i Borgholms kyrkas historia, leta bilder på biblioteket och prata med folk. Hon har under tiden funnit saker hon inte hade väntat sig, som en försvunnen dopfunt, att några lampor i kyrkan har delats och att de borttagna delarna hänger i församlingshemmet och så har hon funnit att det är ett flertal berömda konstnärer som gjort många av de verk som finns i kyrkan. Till exempel Erik Jerkén, Harald Garmland, Carl Hampus Bergman, Erik Höglund, Christer Sjögren (Lindshammars glasbruk, reds anm.), Barbro Danielsson och Rune Tennesmed.

– Välkommen till Borgholms kyrka, kyrkan mitt i stan, sa Gun-Britt och börjar från början med att berätta att Borgholms stad inte hade någon egen kyrka under sina första sextio år.

Historia blandades med bilder från kyrkans då och nu, bland annat visade Gun-Britt foton av vykort med kyrkan som motiv men hon också bilder från dop, konfirmationer och mottagningar av kyrkoherdar. Där fanns även bilder från kronprins Carl Gustafs konfirmation, där såväl han som dåvarande kungafamiljen figurerar.

– Då samlades enligt uppgift 10 000 människor på torget, sa Gun-Britt.

Kyrkan byggdes 1879 och de första tio åren var utsidan av tegel, utan puts. Den första kyrkklockan i Borgholms kyrka var en vällingklocka från Aneby gods och 1911 skänkte Drottning Victoria vackra ljusstakar till kyrkan.

– Den första tiden var här både skola och kyrka, det var en kostnadsbesparing och det här var Sveriges enda skola och kyrka i samma byggnad, sa Gun-Britt.

Mycket intressant historia kom åhörarna till del och det handlade om det mesta som rör Borgholms kyrka; byggnaden, interiör, exteriör, präster, kyrkoherdar, gåvor, utsmyckningar och händelser.

– 1928 fick Borgholm sin första mässkrud, berättade Gun-Britt.

Efter sitt uppskattade föredrag läste hon upp namnet på alla som hjälpt henne att få fram information och annat underlag. Sedan blev det kyrkkaffe med sju sorters kakor i församlingshemmet och där var det Lena Melander Anderssons tur att prata lite historia. Det blev I form av ett kortare anförande under rubriken ”Skolan som blev kyrkskola, som blev kyrka med församlingshem”.

Gun-Britt Sjöblom och Lena Melander Andersson hade också satt ihop en utställning med bilder och historia om Borgholms kyrka och uppmanade åhörarna att bidra med och samtala om sina minnen och kunskaper om kyrkan.

Ur Ölandsbladet lördag 5 oktober 2019, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

lör 07 Dec

Julmarknad i Borgholm

Borgholm, Tid: 10:00-16:00
lör 07 Dec

Boksignering – Pav Johnsson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 12:00-14:00
fre 13 Dec

Lucia

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 10:30-11:00
lör 14 Dec

Boksignering – Magnus Rietz

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 11:00-14:00
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30