Eva Sundby har skapat bocken som placeras på Borgholms torg. Foto: Carin von Post

bild 2019-12-02 kl. 08.48.26

”Borgholmsbocken blir tjockare varje år”

[2019-12-02]

Det går åt mycket granris när Borgholmsbocken skapas av Eva Sundby. I torsdags placerades bocken på torget och därefter sattes en ljusslinga på 150 meter dit.

BORGHOLM

I närmre 20 års tid har Eva Sundby skapat granrisbockar i Dalarna och i Nora när hon var bosatt där. Hon har ett stort intresse för att jobba med naturmaterial och att skapa och forma. Sedan Eva flyttade till Öland för några år sedan har hon bland annat klätt påsktuppen med björkris, klätt julbocken med granris och klätt den stora pumpan vid Ölands Skördefest med olika material. Allting började med att Borgholms kommun kontaktade Eva för att fråga om hon ville göra en stor bock till torget.

Borgholmsbocken är 4,5 meter hög och riset kommer från Störlinge samt från Bergslagen.

– Det har tagit mig tre dagar att hämta hem och klippa allt ris och lika lång tid har gått åt till att klä bocken, säger Eva Sundby.

Det är tredje året som hon har gjort bocken. Det gamla riset som använts sitter kvar sedan tidigare år och nytt ris sätts dit inför varje jul så bocken blir julfin.

– Borgholmsbocken blir tjockare för varje år som går. Jag hoppas att den ska sprida glädje och att alla får en härlig julkänsla och blir glada när de ser den.

Bocken har tillverkats på ÖK Varuhall och Helén Eriksson Sköld har varit hjälpreda.

– Sen så gör jag mindre bockar med, de är 1–1,5 meter höga och finns utanför flera butiker i Borgholm. De går även att köpa i tältet på torget under julmarknaden den 7 december.

Nere vid hamnen har Eva Sundby för andra året i rad klätt Borgholmshjärtat med enris, röda band och en ljusslinga. Att hon har ett stort intresse av att skapa julstämning i Borgholm går det inte att ta miste på.

Ur Ölandsbladet lördag 30 november 2019, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30