Den från årsskiftet nytillträdda landsbygdsdirektören, Karin Bergman, presenterade sig på årets första branschmöte och berättade lite om sitt arbete. Foto: Carin Svensson

bild 2019-01-17 kl. 11.22.08

Branschmöte om gröna näringar, vatten och lantbruk

[2019-01-17]

Det första av de branschmöten som Borgholms kommun arrangerar varje år hölls på tisdagskvällen i Folkets hus. Mötet lockade ett femtiotal åhörare.

BORGHOLM.

På plats var bland annat Ilko Corkvic (S), kommunalråd, Jens Odevall, kommunchef, Kristian Sjövall, näringslivsutvecklare, Staffan Larsson (C) och Carl Malgerud (M), från Borgholm Energi. Inbjudna var också Karin Bergman, ny landsbygdsdirektör i Kalmar län samt Kenneth Sturesson, Bondekompis i LRF’s regi.

Ilko inledde kvällen. Bland annat pratade han om Öland en kommun och folkomröstningen som ska ske i samband med EU-valet i vår.

– Det kommer en informationsbroschyr inför valet och om det sedan blir en sammanslagning kommer den som tidigast att ske 2023, sa Ilko.

Han pratade också lite om kommunens investeringar, bland annat i Byxelkroks hamn, på bostäder i Rälla och Löttorp, Ekbacka, ny lekplats i Beckmanska parken, lekplats i Löttorp och en allaktivitetspark i Borgholm.

– Det är inte klart var men det blir troligen en skate-park, sa Ilko.

Kommunchefen, Jens Odevall, informerade om att man i kommunen tagit bort samhällsbyggnadsförvaltningen och att den avdelningen istället numera finns tillsammans med ett antal andra i Kommunledningsförvaltningen. En miljö- och byggnadsnämnd har tillkommit samt Tillväxtenheten, som representerades av den nytillsatta tillväxtchefen, Anders Magnusson.

– Ett av huvudsyftena till omorgansiationen var att vi såg att vi behövde förändra vårt arbetssätt, komma närmare näringslivet och lämna bättre service och vi har tagit fram en rad aktiviteter för att vi ska arbeta mer och bättre tillsammans, sa Jens.

Mer om just näringslivet kunde näringslivsutvecklare Kristian Sjövall berätta. Bland annat om Borgholms kommun klättring från 275:e till 238:e plats i Svenskt näringslivs statistik över företagsklimatet. Kristian visade lite siffror och tabeller från undersökningen som ligger till grund för statistiken.

När Karin Bergman, nytillträdd landsbygdsdirektör, fick ordet berättade hon först lite om sig själv.

– Jag är ny i min roll som landsbygdsdirektör men jag har jobbat i många år på länsstyrelsen och med gröna näringar så jag blev jätteglad när jag blev tillfrågad om det här jobbet, jag brinner verkligen för de här frågorna, sa hon.

Hon pratade om vårt vatten och vattenfördröjande åtgärder i landskapet i form av exempelvis våtmarkssatsningar, dämningar och samarbete med kommunerna.

– Och jag kan aldrig sluta berömma det här tilltaget att bygga ett avsaltningsverk och Borgholms kommun med sin oerhörda framsynthet, sa Karin.

Hon berättade om Jordbruksverkets stöd till lantbrukare, som släpat efter men nu börjar komma ifatt lite. Även vattenförsörjningsstöd, investeringsstöd och veterinärbristen på Öland var sådant hon tog upp.

Bondekompisen, Kenneth Sturesson, var också inbjuden till mötet och han berättade om hur det kom sig att han blev det och vad jobbet innebär.

– Vi jobbar oftast i det tysta och det är inte alla som vet att vi finns men mycket av arbetet består av att prata, lyssna, stödja och uppmuntra. Vi jobbar med sorg, sjukdom, skilsmässor, alkolholproblem, avyttrande av gårdar och nu senast var det ju torkan, sa Kenneth.

Han berättade om några exempel på situationer han varit inblandad i och att en bondekompis alltid jobbar under sekretess. Och så slog han ett slag för att vi alla kan vara ”en jourhavande medmänniska” i samhället och lyssna, stödja och uppmuntra.

De två inbjudna talarna tackades av Kristian Sjövall med en bok, en vattenflaska och en stressboll.

Branschmötet avslutades med en öppen frågestund.

Ur Ölandsbladet  torsdag 17 januari 2019, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

lör 24 Aug
mån 26 Aug

Borgehage by både slott och koja

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
lör 21 Sep

Olle Dahlkild.

Trädgårdsgatan21, Borgholm Tid: 13.00-16.00
lör 21 Sep

Olle Dahlkild.

Trädgårdsgatan13, Borgholm Tid: 10.00-18.00-15.00 Pågår: 2019-09-21 - 2019-10-13
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00