bild 2019-10-14 kl. 10.17.02

Chockbeskedet – Liljas stänger i Borgholm

[2019-10-14]

Femton anställda berörs när Liljas-koncernen chockstänger anläggningen i Borgholm.
– En väldigt tråkig situation, säger företagets vd Oscar Cullberg efter att på torsdagsförmiddagen informerat de anställda om nedläggningsbeslutet.

BORGHOLM. Från långtgående planer på nybyggnation och expansion på Triangeln till total nedläggning – den 20 december stänger Liljas-koncernen anläggningen i Borgholm för att hänvisa sina kunder till Kalmar.
Två säljare samt tretton personer på verkstadssidan berörs av plötsliga dråpslaget mot Liljas-koncernens vagga efter Storgatan i Borgholm.
Vd Oscar Cullberg vill i dagsläget inte kommentera om de anställda kommer att erbjudas andra jobb på andra orter inom Liljas-koncernen.
– Vi sitter just nu i personliga möten med de anställda, det pågår diskussioner om vilka möjligheter som finns och inte finns, säger han till Ölandsbladet strax efter lunch på torsdagen.
Några exempel på ”möjligheter”?
– Det vill jag inte gå in på eftersom samtalen pågår.
När Ölandsbladet för en tid sedan kunde avslöja att Liljas skrotat planerna att bygga nytt på Triangeln sade bolagets ägare Ingemar Andersson så här till tidningen:
– Nybilsmarknaden har gått ner med 15 – 20 procent i år och med stor sannolikhet står vi inför en recension och då måste man dra i handbromsen. Det är oroliga tider i världen och vi har 280 anställda med familjer att tänka på – det går inte ha gasen i mattan hela tiden.
Samtidigt uppgav han att nybyggnadsplanerna inte lagts ner för gott.
Oscar Cullberg för ett liknande resonemang när han förklarar den dramatiska kursändringen.
– Det har hänt mycket på marknaden under tiden. Sedan beslutet om att bygga nytt har marknaden svängt, den sviker. Vi ser en nedåtgående marknad, samtidigt som kraven från våra generalagenter ökar. Så det här är en väldigt tråkig situation, men ett nödvändigt beslut.
Reaktioner från de anställda?
– Det här är jättetråkigt för både de anställda och företaget, svarar Oscar Cullberg för att samtidigt tro att nedläggningsbeskedet inte kom som en fullständig överraskning för de anställda.
– Nej, inte med tanke den beläggning anläggningen har.
Vad säger du till era kunder i Borgholm med omnejd?
– De erbjuds samma tjänster i Kalmar.
Anställda Ölandsbladet försökt få kommentar av hänvisar alla till Oscar Cullberg.
Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) beskriver nedläggningsbeslutet som ett stort bakslag för kommunen.
– Det känns hårt för oss som bor i kommunen, ofattbart och hårt. Jag lider med alla som jobbar där, det handlar om många arbetstillfällen som försvinner på en och samma gång, säger kommunalrådet till tidningen och har svårt att förstå den totala kursändringen.
– Från att prata investeringar och expansion till ingenting på några månader, den resan förstår man inte. Det här är ett stort bakslag som drabbar många

Ur Ölandsbladet lördag 12 oktober 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30