Att dansa ut julen på torget är en mångårig tradition, i år gjorde man det på dagtid istället för på kvällen och det var ett uppskattat initiativ. Den avslutande långdansen gick som vanligt över stora delar av torget. Foto: Carin Svensson

juldans-borgholm-2017

Dans, lek, godis och korv på torget

[2017-01-17]

När julen traditionsenligt skulle dansas ut på torget skedde det i år mitt på dagen istället för på kvällen som tidigare år, ett initiativ från kommunen och cityföreningen som slog väl ut.

Borgholm
Det var mycket folk som kom till torget i det fina vintervädret och det hördes kommentarer om att det nog inte varit så här mycket folk på plats för att dansa ut julen på många år.

Medan folket samlades lekte barnen i den stora snöhögen som lagts på torget och vid torgkiosken tändes grillen. lekledaren och dragspelaren Wäinö Björklund gjorde sig redo att lotsa de danssugna genom alla de traditionella danserna. När det började bli dags att sätta igång inledde kommunalrådet Ilko Corkovic med några ord.

– Vi har någon här som ställer upp för 38:e året i rad om Maria och jag har räknat rätt, sa han.

Därefter överlämnade han blommor och boken ”Borgholm 200 år” till Wäinö Björklund som i år spelade och ledde danserna kring granen för sista gången.

– Ett stort, stort tack för de här åren, fortsatte Ilko.

– Tack så mycket för de orden, de värmde och tack också till alla som har uppmärksammat detta på Facebook, det var 123 stycken i morse, svarade Wäinö Björklund.

Sedan satte han igång med att styra upp folket i ringar runt granen för att starta dansandet.

– Nu ska ni gå medsols, det är däråt, sa han och pekade med tummen.

Efter dans kring granen och avslutande långdans samt raketen bjöd Cityföreningen och kommunen alla barn på en godispåse. Under hela tillställningen bjöd de också på grillad korv till alla. Och att det var lyckat att ha den traditionella julavslutningen på torget på dagtid verkade många vara eniga om.

Ur Ölandsbladet Tisdag 17 januari 2017, Carin Svensson.

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30