Sigge Johansson blev snabbt intresserad av den gamla T-Forden när han såg att det var den som hans granne hade haft sedan 1970-talet. en kort tid senare var den hans. Foto: Carin Svensson

avbild 2018-10-25 kl. 10.02.07

En gammal T-Ford har återvänt till Borgholm

[2018-10-25]

När Sigge Johansson såg annonsen om den svarta T-Forden i tidningen Nostalgia tyckte han att han kände igen den. Efter en närmare titt kunde han konstatera att det var samma bil som hans granne ägt sedan 1970-talet. Då tvekade han inte.

BORGHOLM.

Sigge Johansson och Torsten Olsson var grannar från 1970-talet och fram till Torstens bortgång. Den gamla T-Fordenfrån 1923 fanns i Torstens ägo hela tiden och Sigge åkte med ibland.

– Vi åkte bland annat till Ottenby en gång och då fick jag köra den, säger Sigge.

Han fick då också lära sig lite om hur den fungerar för det är lite speciellt att köra en sådan gammal bil. Sigge förklarar att den har en sorts automatväxelfunktion med två växlar. Och att det finns en spak till vänster om ratten där man ska välja högre eller lägre effekt (hög- och lågtändning) för att tillsammans med gasreglaget, som består av en spak till höger om ratten, anpassa hastigheten.

– Kör du med slaka mustascher så gör den 70-80 kilometer i timmen, säger Sigge glatt och förklarar sedan att ”slaka mustascher” innebär att de där två reglagen vid sidorna om ratten är ställda i nedåtgående läge, vilket innebär full fart.

Sigge tyckte att det var roligt att kunna köpa sin grannes gamla bil som varit borta från Borgholm ett antal år.

– Och så ville jag inte att den skulle försvinna från Öland, säger han.

Samma dag som årets kungsrally pågick på de öländska vägarna åkte Sigge och tittade på bilen och bestämde att han skulle köpa den. Några dagar senare var det dags för Ölands motorklubbs sista onsdagsträff för säsongen och tills dess ville Sigge gärna få bilen levererad.

– Tre timmar innan kom han (säljaren, reds anm.) puttrande med den, säger han.

Och sedan var det Sigge som puttrade vidare, ner till onsdagsträffen. Där stod Ulf Olsson, Torstens son, och han blev väldigt överraskad och glad över att se sin pappas gamla T-Ford komma rullande.

– Han blev chockad när jag kom med den, säger Sigge och skrattar.

Han var också med och körde på Ölands motorklubbs höstutflykt med sin T-Ford och så körde han lite vid skördefesten samt tog med sin dotter på en åktur. Dengamla bilen startar och går bra. Nu har Sigge beställt ny sufflett från USA för den gamla var trasig. Han ser fram emot att köra mer med bilen.

– Det ska bli roligt att ut och köra med den till sommaren, säger han.

Sigge har ett stort intresse för fordon, teknik och motorer och har jobbat större delen av sitt liv med traktorer. Han tycker att det nästan är samma motor i T-Forden som i de gamla traktorerna och känner sig hemma även under huven på den gamla bilen.

– Där mår jag bra, säger han.

Ur Ölandsbladet  torsdag 25 Oktober 2018, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30