Raised Fist höll högt tempo när de på fredagen uppträdde i Slottsruinen under festivalen Borgholm Brinner. Foto: Carin Svensson

danko

En välarrangerad rockfestival i ruinen

BORGHOLM

Kvinnor och män i blandade åldrar, många är klädda i svart men även i pastellfärger och blommigt, en del har kedjor och nitar – andra inte. Många har piercingar och tatueringar – men inte alla. Trodde ni att alla rockfans är stöpta i samma form så får ni tänka om för de som besökte Borgholm Brinner i helgen kom i många olika former.

Danko Jones, sångare i gruppen med samma namn, slog ett slag för den gemenskapen med orden:

– Jag tycker att alla ”rock n’ rollare”, ”heavy metal headbangers” och poprockare ska ena sig och stå som en.

Omkring fyra tusen av dessa rockare samlades på fredagen i och kring Borgholms slottsruin för att från med fredag eftermiddag till och med lördag kväll vara med på den rykande nya hårdrocksfestivalen ”Borgholm Brinner”.

– Coolt namn men med dålig tajming, sa Dark Tranquillitys sångare, Mikael Stanne, och verkade syfta på landets alla bränder.

Fem band per dag spelade och under fredagseftermiddagen och -kvällen framträdde: Comeback kid, Dark tranquillity, Danko Jones, Raised Fist och sist men inte minst bandet som arrangerat festivalen, In Flames.

Under lördagens spelningar fick publiken höra banden: Tribulation, Satyricon, Graveyard, Refused och In Flames.

För varje band som spelade när Ölandsbladet var på plats på fredagskvällen kom det allt mer publik in i slottsruinen, stämningen byggdes upp mer och mer och när sista spelningen – med In Flames på scenen – skulle äga rum var såväl trycket som stämningen hög. Publiken hoppade, klappade händerna i takt med musiken och böljade med uppsträckta händer. I vissa låtar tog de över sången helt och hållet. Hade Borgholms slottsruin fortfarande haft tak så hade det lyft då.

Alla banden gav bra konserter och festivalen var välarrangerad. Det fanns säkerhetsvakter, ordningsvakter och ett sjukvårdsteam på plats och de gjorde snabba insatser om behovet uppstod samt försökte se till att festivalbesökarna fick i sig vatten i värmen. Dessutom gick personal hela tiden och plockade burkar och skräp så att festivalområdet hölls rent.

Ur Ölandsbladet  Tisdag 31 juli 2018, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Jun

Borgholms Marknad

Tid: 09:00-18:00
tor 27 Jun

Ölands mat- och musikfestival

Pågår: 2019-06-27 - 2019-06-29
fre 28 Jun
sön 30 Jun

Yesterday

Folkan Borgholm, Borgholm Tid: 20:00-21:58
tis 02 Jul
fre 05 Jul
tis 09 Jul
ons 10 Jul