DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct
Tid: 18:30-20:00    Plats: Borgholms Bokhandel    Ort: Borgholm    Arr: Borgholms Bokhandel

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Torsdagen den 24:e oktober 18:30 kommer Elisabeth Öhman på författarbesök till Borgholms Bokhandel. Endast förköp, 100:-. Enklare fika ingår.

Drottning Maria Stuart av Skottland och amatörurmakaren Aron Pettersson från Nyköping sammanlänkas i ett historiskt mysterium …

En junidag 1562 galopperar den mystiske Mr Walker in i kungaborgen Palace of Holyroodhouse i Edinburgh och friar till drottning Maria Stuart av Skottland. Walker erbjuder drottningen en ring, vars krona är formad som en dödskalle.

Fyrahundra år senare försätter denna dödskallering Aron Pettersson i en rejäl knipa. Arons passionerade förhållande till klockor drar in honom i ett äventyrligt händelseförlopp där en märklig Londonvåning, en faster med hemlighetsfulla drivkrafter och drottning Elizabeth II:s guldgnistrande slottsklockor spelar en avgörande roll.

Renässansringen är en äventyrlig spänningsroman där Arons livsdrömmar utmanas av en sällsynt förmåga att snubbla in i rafflande världshändelser medan hans besatthet av klockor leder honom rakt in i monarkins högsäte.

Detta är andra boken i en serie i tre delar.

Elisabeth Öhman föddes i Nyköping 1956 och har varit verksam som frilansjournalist, copywriter och skribent. På sjuttiotalet fick hon skrivrådet av Astrid Lindgren att »öva, öva, öva så mycket du kan och bara skriv, skriv, skriv!« I dag arbetar Elisabeth som författare på heltid och bor i byn Gillberga på Norra Öland med sin man och hund.

Välkomna!

www.borgholmsbokhandel.se
lör 26 Oct
Tid: 14:00-15:00    Plats: Borgholms bibliotek    Ort: BORGHOLM    Arr: Borgholms bibliotek

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Poeten Lennart Sjögren samtalar med Gunilla Lydmark om den nya diktsamlingen ”I grenverket ” och sitt författarskap.

Lennart Sjögren, född 1930 och bosatt på Öland, har varit verksam som poet i mer än sextio år och innehar idag en särställning i svensk litteratur. Han debuterade 1958 med Håll portarna öppna och har sedan dess utkommit med ytterligare nästan trettio böcker. Genom åren har han tilldelats många utmärkelser, bland annat Sveriges Radios Lyrikpris, Frödings stora pris, De Nios pris, Karlfeldtpriset och Aspenströmpriset. Lennart Sjögren är också verksam som målare.

Foto Mattias Johansson

bibliotek.borgholm.se
lör 26 Oct
Tid: 10:00-15:00    Ort: Borgholm

Familjedag i Borgholm

Lördagen den 26 oktober så arrangerar Borgholms Cityförening tillsammans med Ölandsbladet återigen en familjedag här i Borgholm.

Under dagen så erbjuds besökarna ett flertal aktiviteter bl a hoppborgar på torget, gör din egen löpsedel, tipspromenad med chans att vinna presenkort, godisregn samt att de 25 första barnen som kommer utklädda får två biobiljetter, ponnyridning, ansiktsmålning för barnen på MiniLiten.
Borgholms badhus har 50% på familjebiljett.

Naturligtvis så kommer vi också att ha massor av bra erbjudanden till alla som vill shoppa i våra butiker.
Passa på att äta gott och fika i någon av våra restauranger och caféer.

Hjärtligt välkomna!

www.handlaiborgholm.nu
tis 29 Oct
Tid: 18:00-20:30    Plats: Borgholms bibliotek    Ort: Borgholm    Arr: Samarbete mellan Borgholms Kommun, Kalmar läns hemslöjdsförening och Studieförbundet Vuxenskolan

Slöjdcafé – slöjda i läder

Vi gör små börsar och armband i läder. Barn under 13 år välkomna i vuxens sällskap. Ta med gamla kläder/väskor i skinn eller läder om du har. Ledare är Lotta Karlsson, Kalmar läns hemslöjdsförening. Biblioteket bjuder på fika.

Begränsat antal platser. Anmälan via. 0485-880 70 eller biblioteket@borgholm.se

https://www.borgholm.se/ , https://kalmarhemslojd.se/ , https://www.sv.se/avdelningar/sv-kalmar-lan/
ons 30 Oct
Tid: 19:00-22:00    Plats: Folkets Hus    Ort: Borgholm    Arr: Borgholms Bokhandel

Borgholms Författarafton

Den 30 oktober är det återigen dags för Borgholms Författarafton! Startfältet för denna kväll består av Anders Roslund, Zeina Mourtada, Pav Johnsson och Frida Skybäck. Under kvällen berättar de om sitt författarskap och sina senaste böcker.

Biljetterna säljs endast på Borgholms Bokhandel. Pris 325 kr.
Missa inte att förboka, det är begränsat antal platser.

Ett arrangemang inom Ljus på Kultur.

www.borgholmsbokhandel.se
ons 06 Nov
Tid: 19:00-20:00    Plats: Borgholms bibliotek    Ort: Borgholm    Arr: Borgholms bibliotek

Kvinnliga pionjärer

Ingrid Klefbäck berättar om Sophie Adlersparre från Helgerum i Västerviks kommun och Rosalie Olivecrona född i Stockholm som var två framstående pionjärer inom den svenska kvinnorörelsen. De startade tidskrifter, grundade skolor för föräldralösa barn, startade sjuksköterskeutbildning och hjälpte fattiga kvinnor att försörja sig.

Ingrid berättar även om Sophie Adlersparres svägerska konstnärinnan Sofie Adlersparre född på Borgholms Kungsgård 1808 och dog i Stockholm 1862.

På bilden: Konstnärinnan Sofie Adlersparre (1808-1862).

bibliotek.borgholm.se
ons 13 Nov
Tid: 18:00-20:30    Plats: Borgholms bibliotek    Ort: Borgholm    Arr: Borgholms kommun och Kalinka Yarn

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Tillsammans med textilformgivaren Karin Öberg som driver varumärket Kalinka Yarn jobbar vi med brioche-stickning. Ta gärna med stickor av 3.5 mm och 5 mm och garn som passar till stickor av 3.5 mm. Gärna i två färger. Det finns även garn och stickor på plats. Biblioteket bjuder på fika.

Begränsat antal platser. Anmälan via 0485–880 70 eller biblioteket@borgholm.se

ons 13 Nov
Tid: 18:30-20:00    Plats: Borgholms Bokhandel    Ort: Borgholm    Arr: Borgholms Bokhandel

Författarbesök – Tove Folkesson

Tove Folkesson, numera inte bara skrivande om utan även boende på Öland, har hyllats brett för sin romantrilogi som inleddes med Kalmars jägarinnor, och har bland annat tilldelats Svenska Dagbladets litteraturpris.

Nu kommer hon till Borgholms Bokhandel, onsdagen den 13:e november kl 18:30 och talar om sin nya bok ”Hennes ord”.
Endast förköp, 100:-. Enklare fika ingår.

När blir ett barn till? ”Hennes ord” är första delen i en berättelse om den naturliga döden och födandets stora mysterium. En gren håller på att knäckas, och en kärlek måste tas tillvara.

Mormor har alltid funnits där, och snart finns hon inte. Hennes ord bär den släkt som vuxit fram på den öländska gården.
Tove återvänder dit gång på gång, för att rädda språk och minnen. Bli en fortsättning.
Så kommer hon och hennes fru fram i kön på Reproduktionsmedicin Huddinge sjukhus. De har längtat och är nära nu, tror hon, och träder in i en splitter ny värld av donationsregister, frysåterföringar och kuratorssamtal.
Men döden ligger där ute på trappen. Och i gårdens vårdträd rasslar frökapslarna, gula redan. Det är sommar.

Text och bild albertbonniersforlag.se

www.borgholmsbokhandel.se
tor 21 Nov
Tid: 19:00-20:30    Plats: Borgholms Bokhandel    Ort: Borgholm    Arr: Borgholms Bokhandel

Författarbesök – David Kjellberg Hjort

Torsdagen den 21:e november 19:00 kommer David Kjellberg Hjort på författarbesök till Borgholms Bokhandel. Endast förköp, 100:-. Enklare fika ingår.

David Kjellberg Hjort (f. 1986) är uppvuxen på Öland, men är efter ett antal år i Stockholm nu bosatt på Österlen i Skåne och arbetar som gymnasielärare. Hans texter är laddade med en suggestiv stämning och den fysiska platsen som känslobärare är ofta ett centralt motiv i berättelsen. David debuterar på Ekström & Garay med romanen Berättelsen om en stad.

En fysisk plats kan påverka människors känslor och tankar – även hos den som befinner sig långt därifrån. ”Berättelsen om en stad” fångar stämningen, själva essensen av en plats. Vi får följa en man som efter ett uppbrott återvänder till sin hemstad efter många års frånvaro, för att driva ett litet hotell. Det är februari och mannen är lika ensam och tom inombords som stadens gator. Men han lever i staden och påverkas av den, ser gradvis nya nyanser växa fram – i staden såväl som hos sig själv. I en parallellhistoria förflyttas handlingen till fyrtiotalet och en kvinna som lever i staden. I berättelsen är vi med henne när hon närmar sig stadens människor och när tyskarna av misstag fäller brandbomber en mörk natt. I ”Berättelsen om en stad” blir staden en egen värld, och bokens egentliga huvudkaraktär, som vecklar ut sig i allt fler lager.

Text och bild från ekstromgaray.se

www.borgholmsbokhandel.se
tor 28 Nov
Tid: 18:30-20:00    Plats: Borgholms Bokhandel    Ort: Borgholm    Arr: Borgholms Bokhandel

Författarbesök – Hannes Dükler och Ingemar Westlund

Torsdagen den 28:e november kl 18:30 får vi i Borgholms Bokhandel besök av författaren Hannes Dükler samt Ingemar Westlund vars tragiska livsöde skildras i boken ”På osannolika skäl”.

Endast förköp, 100:-. Enklare fika ingår.

En höstdag 2008 hittas Agneta Westlund brutalt ihjälslagen på en strand i Loftahammar i Småland. Polisen griper snabbt maken Ingemar, som kämpar för att ta in att hans älskade hustru inte längre finns. Medan han försöker bearbeta sorgen påbörjas ett polisarbete som leder till misstanken att Ingemar har mördat sin fru med en åkgräsklippare och han anhålls, på sannolika skäl misstänkt för hennes död. Det blir början på en mardrömsliknande resa som varar ända till den spektakulära vändningen som avslöjas mer än ett år senare, när man inser att den som dödat Agneta inte var hennes make sedan 42 år utan en älg, något som aldrig tidigare skett i Sverige. Nyheten fick stor uppmärksamhet även utanför landets gränser och gav upphov till mängder av artiklar och tv-inslag. Journalisten Hannes Dükler har i tätt samarbete med Ingemar och efter omfattande research och intervjuer med familjemedlemmar, vänner och polis som arbetade med fallet tecknat en bild av en utredning där man redan från början bestämt sig för vem som är den skyldige och därefter lagt alla resurser på att styrka sina egna teorier. Det här är berättelsen om hur en vanlig man med ett välordnat liv och ett lyckligt äktenskap plötsligt förlorar allt sin älskade hustru, den ålderdom de planerat för tillsammans och inte minst sitt människovärde på det mest ofattbara sätt. Det handlar om förhastade slutsatser, en ensidig polisutredning och en åklagare med tunnelseende. Om hur lättvindigt vi kan iklädas rollen som förövare. Men det är också en skildring av Ingemars väg tillbaka till livet, om hur han mot alla odds lyckas resa sig och gå vidare omgiven av barn och barnbarn.

www.borgholmsbokhandel.se
fre 29 Nov
Tid: 16.00-17.00    Plats: Borgholms Torg    Ort: Borgholm    Arr: Christina Edvardsson/ Cityföreningen.

Ljuständning.

Kom och var med när Borgholms Juleljus tänds.
Kyrkklockorna ringer in Julen.kl.16.00
Invigningstalare:Ilko Corkovic.
Dans runt granen, Glögg och Grillkorv.
Välkomna att se Årets Julbelysning.

christina_Edvardsson@hotmail.com
  • Skicka in ditt evenemang

    • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

VI TIPSAR