Ilko Corkovic: ”Det finns lämplig mark. Vi har flera alternativ.” Bilden är ett montage.

bild 2019-10-24 kl. 11.21.16

Fängelse till ön? – ”Har flera alternativa byggplatser”

[2019-10-24]

Alcatraz, djävulsön och Guántanamo. Det finns många ökända fängelser. Nu kan Öland bli nästa anstalt på den kartan.
– Vi menar det här på allvar. Jag har respekt för de som inte vill ha hit ett fängelse men jag är övertygad om att de flesta är positiva, säger Ilko Corkovic (S).
Borgholms kommun anmäler nu intresse för att få det nya fängelset. Det skulle innebära omkring 250 jobb.

BORGHOLM.
– Bygg gärna men inte där jag bor, tänker nog en hel del. Men ett fängelse innebär inte ökad brottslighet. Det gäller att vi förankrar det genom bra medborgardialog, säger Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande i Borgholm.
På tisdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att Borgholms kommun ska anmäla sitt intresse för lokalisering av en ny anstalt.
– Vi menar det här på allvar, är verkligen seriösa. Det skulle betyda oerhört mycket för tillväxten, ge många jobbtillfällen och en större arbetsgivare som behövs här.
– Statliga satsningar behövs även på landsbygden och vi ligger bra till, nära flygplatsen i Kalmar och universitet så att vi kan få kompetent personal.
Borgholm är nu en av 14 kommuner som anmäler intresse för att få anstalten som först var planerad att ligga i skånska Svedala. Invånarna därnere röstade dock nej i en folkomröstningen på grund av åsikten att en anstalt skulle göra Svedala otryggt.
– Jag har respekt för de som inte vill ha hit ett fängelse men jag är övertygad om att de flesta är positiva.
Frågan om fängelse i Borgholms kommun har varit på tapeten förr.
– Det var socialdemokraten Bengt Jonsson som jobbade fram det förslaget då. Den gången var det norra Öland som var aktuell plats.
Har ni någon tanke kring var det skulle kunna ligga nu då?
– Svårt att precisera just nu. Det finns lämplig mark. Vi har flera alternativa byggplatser och får fördjupa oss i vilka krav som ställs och sedan jobba snabbt.
Kommunstyrelsen var enig i beslutet om att skicka en intresseanmälan och har även bjudit hit kriminalvården. I Kalmar län har även Emmaboda lämnat intresseanmälan. Övriga kommuner är Kristianstad, Hässleholm, Karlskrona, Hörby, Forshaga, Klippan, Emmaboda, Eskilstuna, Osby, Sundsvall, Vilhelmina, Ånge och Luleå.
Det handlar om en så kallad klass två-anstalt. Inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Ur Ölandsbladet torsdag 24 oktober 2019, Magnus Anderberg

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30