Strömgården (bilden) är ett av de äldreboenden som ska fasas ut när ett nytt särskilt boende ska byggas på Ekbacka-området. Foto: Michael Ståhl

bild 2019-11-11 kl. 10.38.59

Fått prislapp på nytt äldreboende

[2019-11-11]

Bygga själva eller blockhyra, alternativt en kooperativ lösning – nu har Borgholm fått prislappen på ett nytt äldreboende. – Det vore skönt att leverera detta innan mandatperiodens slut, kommenterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

BORGHOLM.

Att Borgholms nya särskilda boende, cirka 80 platser stort, ska byggas på egen mark på Ekbacka-området är redan klart och utstakat – däremot finns ännu inget beslut om vem som ska bygga.

– Det finns tre alternativ: att kommunen bygger i egen regi, att någon annan bygger och kommunen blockhyr eller kooperativa hyresrätter, som i Hultsfred och Högsby, räknar kommunalrådet Ilko Corkovic upp.

Sex företag har anmält sitt intresse för att bygga och sedan hyra ut till kommunen. Enligt nyligen släppta siffror ligger den lägsta årshyran på knappt 9,9 miljoner kronor medan det dyraste alternativet av de sex landar på 14 miljoner kronor. Summorna gäller över en 20-årsperiod.

– Och efter 20 år omförhandlas hyran, säger kommunalrådet och anser att mer än prislappen har betydelse i det eventuella valet av byggare.

– Vad kan de tänka sig att göra mer i kommunen, sådana mervärden.

Samtidigt har kommunen låtit en extern konsult titta på kostnaden att bygga i egen regi och denne har kommit fram till att prislappen hamnar på 229 miljoner kronor, exklusive storkök och konstnärlig utsmyckning.

Den årliga kostnaden för kommunen är i detta alternativ drygt 11,1 miljoner kronor.

I protokollet från sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott, där kostnaderna offentliggörs för första gången, nämns inget om kostnaden för kooperativa hyresrätter.

Däremot sägs under rubriken ”Bedömning”:

”Gå vidare med alternativ blockhyra då kalkylen för att bygga i egen regi visar att kostnaden blir större samt att det är en högre risk.”

Något Ilko Corkovic inte vill bekräfta.

– Det är lite tidigt att säga åt vilket håll det lutar åt, vi har inte sagt det ena eller andra och stänger heller inga dörrar för något av alternativen.

Kooperativa hyresrätter verkar minst hett?

– För mig är det lite mellanmjölk där kommunen ändå måste inteckna investeringsutrymme genom att gå i borgen. Kooperativa lägenheter är jättebra, men jag tror mer på den formen när det gäller trygghetsboende, med aktiva pensionärer.

Innan fortsatt politisk hantering av ärendet ska kommunchef Jens Odevall ta fram ytterligare underlag för information till kommunfullmäktige vid dess decembermöte.

Kommunalrådet efterlyser politisk samstämmighet i frågan.

– I utskottet var vi hyfsat eniga. Det här är en sådan stor investering att vi måste försöka enas över blockgränserna.

Det nya äldreboendet ska ersätta Strömgården, Soldalen samt Ekbacka 5 – 6 och dessutom skapa ett 20-tal nya platser.

Ur Ölandsbladet lördag 9 november 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30