Moderatorn Joppe Wiberg diskuterar naturfrågor med Pav Johnsson, medan matbokspecialisten Zeina Mourtada hör på och väntar på sin tur att intervjuas. Foto: Anders Marell

bild 2019-11-06 kl. 10.21.57

Författarafton med nörd, feelgood och grön mat

[2019-11-06]

Borgholms Bokhandel håller kulturfanan högt och satsade även i år under Ljus-på-kulturveckan på en ny författarafton. Denna gång var evenemanget förlagt till Folkets Hus, på vars scen fyra författare och en moderator grupperat sig i två svällande soffor och en dito fåtölj.

BORGHOLM.

Som moderator debuterade Joppe Wiberg och han höll i gång de fyra författarna i var sin halvtimme. Dessa representerade fyra olika genrer, nämligen kriminalromaner, skönlitteratur, naturböcker och kokböcker. Först ut var kriminalromanförfattaren Anders Roslund. I sina tio romaner – med översättningar till 36 språk! – har han kommit att litterärt beskriva dagens gängkriminalitet innan samhället i övrigt tog företeelsen riktigt på allvar. Från politiskt håll försökte man så länge som möjligt vårda bilden av ett Välfärdssverige där sådant inte borde få höra hemma.

Anders Roslund försökte under sitt tidigare liv som SVT-anställd att peka på denna utveckling i olika reportage, men länge gjorde han det för ointresserade öron och ögon. Den person av rang som verkar ha vaknat först var statsministern Fredrik Reinfeldt, som kallade till sig Roslund för privata konsultationer.

Kvällens skönlitterära företrädare var Frida Skybäck med ett antal romansuccéer under de senaste fem åren. Boken för dagen hette ”Bokcirkeln vid världens ände”, inte att förväxla med Camilla Davidssons ”Pensionatet vid världens ände” i samma genre. Skybäcks roman har en föregångare som sålts i en sexsiffrig upplaga. Författarinnan var mycket noga med att framhålla att hennes romaner tillhör genren ”feelgood”. Sådana behöver man idag inte skämmas för att man läser, de är inne och har ett lyckligt slut. Googlar man, ser man att feelgood-romaner kopplas ihop med ord som mysigt, roligt, romantiskt, hjärtevärmande och framför allt härligt. Men litteraturrecensenten Lotta Olsson i DN skriver att ”få böcker innehåller så mycket hemskheter som feel good-romaner. Men sen blir allt bra!”

Det fanns dock en och annan i publiken som ansåg att Frida Skybäck nedvärderade sig själv med begreppet feelgood. De höll hennes romaner för att vara värda att inordnas i klassisk skönlitteratur. Författaren sade själv att hon vill skildra människors positiva livsresa, hur de frigör sig, hur de klarar svårigheterna.

Tredje man ut efter kaffe- och bokförsäljningspausen var Ölands egen Pav Johnsson, aktuell med kioskvältaren ”Ölands natur”. Han startade visserligen livet som Stockholmare, men är sedan länge acklimatiserad på ön. Han rev ner många skratt genom sin trevlighet och var kanske den av de fyra på podiet som minst framträdde som sin egen sales manager. Samtalet med moderatorn kom i stället huvudsakligen att beröra naturen, flera högaktuella frågor plus en utvikning om hur Ölands kalksten bildats i höjd med dagens Zambia för víd pass 450 miljoner år sedan. Och att kallas nörd fann han vara helt acceptabelt. Nörden är en person som inbitet fördjupar sig i ett smalt ämne som andra människor inte behärskar lika djupt som nörden.

Sist men inte minst framträdde Zeina Mourtada, även hon med en avspänd kontakt med publiken, som av allt att döma väl kände till hennes matblogg ”Zeinas kitchen”, kombinerat med att hon just nu är aktuell med ett TV-program. Det var många som efteråt gick hem med hennes senaste kokbok, ”Zeinas Green Kitchen”. Som vanligt ger den recept på mat från hela världen, även om hennes början var mammas recept från Libanon, som hade ärvts ned från generation till generation.

Borgholms bokhandel kan vara nöjd med höstens författarafton och laddar nu för kommande månads fyra författarbesök i bokhandeln med början med Tove Folkesson den 13 november.

Ur Ölandsbladet fredag 1 november 2019, Magnus Anderberg

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30