Borgholm tillhör vinnarskaran när det kommunala utjämningssystemet förändras. Foto: Riksdagen

bild 2019-10-08 kl. 10.41.24

Förslag gynnar Borgholm: ”Sju miljoner mer att röra oss med”

[2019-10-08]

Drygt tio miljoner kronor mer per år – kommunledningen i Borgholm gillar det de hör från staten.
– Vi kommer fortfarande att betala till utjämningssystemet, men mycket mindre än tidigare. Så vi är vinnare, kommenterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

BORGHOLM.
Det kommunala utjämningssystemet, systemet vars syfte är att alla kommuner och regioner i landet ska kunna ge sina invånare samma samhällsservice oavsett egna skatteintäkter och andra ekonomiska förhållanden, är under förändring. Det förslag riksdagen kommer att ta ställning till senare i år, och tros rösta igenom, innehåller förändringar som är positiva för Borgholm.
– Vi är vinnare. Småkommuner och landsbygdskommuner som Borgholm är vinnare i det reviderade systemet, slår kommunalrådet Ilko Corkovic (S) fast i en tid då mycket pekar på att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur, sämre tider befaras vara på väg.
– Det här ger oss en rimlig chans att klara våra åtaganden. Att bunkra upp är det nog det viktigaste i det här läget, med bra resultat bygger vi det upp det egna kapitalet, säger majoritetskollegan Staffan Larsson (C) och påpekar att detta i sin tur förbättrar möjligheten att finansiera kommande investeringar med ”egna” medel.
Utjämningssystemet består av tre ben: inkomstutjämning, kostnadsutjämning, strukturbidrag.
– Förändringarna i kostnadsutjämningen ger oss 10,3 miljoner mer från 2020. Sedan tappar vi lite på andra poster, men totalt får vi cirka sju miljoner kronor mer att röra oss med, summerar kommunalrådet och tillägger:
– Mycket glädjande och välbehövliga pengar för att kunna hålla uppe servicenivån till invånarna i Borgholms kommun. Vi kommer fortfarande att betala till utjämningssystemet, men mycket mindre än tidigare. Det är det som är förändringen.
Staffan Larsson:
– Och sju miljoner kronor gör skillnad.
Är tillskottet inlagt i budet 2020?
– Nej, det vågade vi inte göra, svarar Ilko Corkovic för att samtidigt vara övertygad om att riksdagen röstar igenom förändringen av utjämningssystemet.
– Det finns majoritet för det.
Budget 2020 har ändå ett drygt 20 miljoner kronor stort plus på den sista raden och båda svarar med ett bestämt nej på frågan om Borgholm ska haka på den våg av skattehöjningar som sköljer genom länet.
– Vi har de marginaler som behövs, säger Ilko Corkovic.
Mörbylånga höjer skatten med 80 öre från och med årsskiftet medan den forna landstingsskatten, i dag regionskatten, höjs med 49 öre.
Poster Borgholm förväntas tappa på nästa år år skatteintäkter (- 0,9 miljoner), inkomstutjämning (- 0,3 miljoner), regleringspost (- 0,7 miljoner) samt slutavräkning ( – 1,5 miljoner).

Ur Ölandsbladet tisdag 8 oktober 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

lör 07 Dec

Julmarknad i Borgholm

Borgholm, Tid: 10:00-16:00
lör 07 Dec

Boksignering – Pav Johnsson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 12:00-14:00
fre 13 Dec

Lucia

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 10:30-11:00
lör 14 Dec

Boksignering – Magnus Rietz

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 11:00-14:00
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30