Rose-Marie Aldén (t.h.) var en av dem som gratulerade Birgitta Karlsson till salongens femtioårsjubileum och de skålade i lite jubileumsbubbel. Foto: Carin Svensson

bild 2019-06-17 kl. 09.04.37

Frisörsalong femtioårsjubilerar

[2019-06-17]

1969 kom Birgitta Karlsson från Småland till Öland. Efter åtta år som anställd frisör i Kalmar köpte hon då Eko-salongen som låg i nuvarande Systembolagets lokaler. Sedan dess har hon varit Öland trogen och nu firar Salong Birgitta femtioårsjubileum.

BORGHOLM.
Det firades i dagarna fyra under förra veckan. Då bjöd frisören Birgitta Karlsson salongens gäster på tårta, kaffe och alkoholfritt bubbel.
– Och mina kunder fick sina behandlingar till de priser som gällde för femtio år sedan, då kostade en klippning 16:50 kronor och en permanent 58 kronor, säger Birgitta.
Hon tillhörde den första gruppen frisörer som gick ut från frisörskolan i Kalmar. Nu är hon sjuttiofyra år och jobbar fortfarande, fyra dagar varannan vecka. Hon har sitt företag kvar men själva salongen är det numera hennes tidigare elev, Pia Lindahl, som driver.
– Jag hyr stol hos Pia och kan fortsätta jobba men sköter mina tider själv, det är underbart och jag har det väldigt bra. Jag älskar ju mitt jobb och jag kommer inte att gå i pension om jag får vara frisk, säger Birgitta.
Hon har aldrig känt att det har varit tråkigt eller jobbigt att gå till jobbet.
– Jag har haft otroligt mycket glädje av mitt yrke och har fått se världen.
Hon kommer att trappa ner i tid ytterligare lite grann från och med nästa år. Hon vill hinna hälsa på barnbarnen och har sitt måleri som hon gärna vill ägna tid åt också.
Genom åren har hon och personalen regelbundet vidareutbildat sig, bland annat hos Vidal Sassoon i London.
– Det är viktigt att fortsätta att gå på utbildningar och kurser och hålla sig ajour, när jag slutar med det då ska jag lägga av med jobbet, säger hon.
Hon har också själv utbildat blivande frisörer och tycker att det är ett viktigt arbete.
– Det har alltid legat mig varmt om hjärtat att ha elever. Jag har suttit med i lärlingsnämnden och även varit examinator när blivande frisörer skulle ta gesällen, säger hon.
Hon skrattar lite och tillägger att hennes elever tyckte att hon var sträng. Pia Lindahl som gick som elev hos Birgitta och numera driver salongen ler och flikar in att visst kunde hon vara sträng men bra.
– Du sa alltid till oss: ”så blir ni bra också”, säger Pia.
Birgitta jobbade förr mycket med visningar av olika slag, i utlandet, olika håll i Sverige och här på hemmaplan. På Strand var det på 1970-80-talen stort med visningar och hon jobbade då ihop med bland annat Sighsten Herrgård och Christer Lindarw.
1998 blev hon invald i vad hon benämner som ”världens mest prestigefyllda frisörförening”, Intercoiffure, en internationell organisation. För att bli invald måste man bli rekommenderad av två andra frisörer och intagningen sker sedan med en stor ceremoni under väldigt högtidliga former.
– Man ska uppfylla vissa kriterier för att bli invald och man förbinder sig sedan för en del saker, som till exempel att åka till Paris vartannat år för vidareutbildning och även att ta emot och ta hand om utländska frisörelever, förklarar Birgitta.
Genom medlemskapet har hon fått vara med vid stora visningar i bland annat Japan och Kina samt besöka Kinas största designskola.
Nu ser hon fram emot att fortsätta med sitt älskade yrke parallellt med livet som konstnär och farmor. Efter jubileumsfirandet har hon nu några dagar ledigt innan det är dags för nya arbetsdagar i salongen.

Ur Ölandsbladet  lördag 15 juni 2019, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00