Full fart blev det i IOGT-lokalen när Solweig Löfsved, ledare för lättgympan i Löttorp hade ett litet pass för Per-Einar Tuvesson, SPF, Ilko Corkovic, (S) Borgholms kommunalråd, Jan Tordkvist, ledare för Seniorcafé i Borgholm, Marcel van Luijn (M), folkhälsopolitiker och Emma Gustavsson, folkhälsosamordnare. Foto: Maria Brynielsson

bild 2020-01-23 kl. 08.03.22

Fysisk aktivitet för seniorer

[2020-01-23]

Nu är det dags för lättgympa för alla som är 65 år eller äldre i Borgholms kommun.

BORGHOLM.

– Kommunen har en viktig roll att uppmuntra och engagera till rörelse. Fysisk rörelse är lika viktigt som ett socialt sammanhang. Vi vill skapa mötesplatser för att både träffas och träna, säger Emma Gustavsson, folkhälsosamordnare.

Målet är att minst 50 seniorer ska delta på gympan som kommer äga rum på två orter, i Borgholm samt Löttorp.

Lättgympan i Löttorps bygdegård leds av Solweig Löfsved och genomförs i samarbete mellan Borgholms kommuns folkhälsoråd för seniorer, pensionärsorganisationerna PRO, SPF, Hälsocentralen samt Högby IF.

– Vi började med det förra veckan och den är öppen för alla. Det var 40 personer sist så nu har jag delat upp det i två olika grupper, säger Solweig Löfsved.

Det var endast kvinnor på lättgympan och arrangörerna hoppas på att det kommer många män till nästa träff.

I Borgholm genomförs seniorcafé i samarbete mellan Borgholms kommuns folkhälsoråd för seniorer, pensionärsorganisationerna PRO Borgholm och Köpingsvik, SPF seniorerna samt hälsocentralen.

– Våra träffar börjar med lättgympa och även de som är rörelsehindrade eller har rullator kan vara med. Det är de som kommer som bestämmer vad vi ska göra sen. Vi kommer bland annat prata om näringslära och vad man bör äta, säger Jan Tordkvist, ledare i Borgholm.

Syftet med aktiviteterna för seniorerna är bland annat att minska risken för fallskador och ofrivillig ensamhet.

– Det är tack vare alla fantastiska föreningar som det här fungerar så bra. Det är inte plånboken som ska avgöra om personer kan vara med eller inte. Det är viktigt att alla som vill kan vara med. Jämlik hälsa är jätteviktigt, säger Ilko Corkovic (S) Borgholms kommunalråd.

Ur Ölandsbladet torsdag 23 januari 2020, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 08 Apr

Påsk i Borgholm

Borgholm, Pågår: 2020-04-08 - 2020-04-13
lör 02 maj

HJULMARKNAD PÅ BORGHOLMS TORG

BORGHOLMS TORG, BORGHOLM Tid: 11 00-16 00
lör 13 Jun
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30