Marianne Widebrant visar sina två återskapade 1700-talskreationer, modellerade efter Karlskronaförebilder. Foto: Anders Marell

bild 2018-10-29 kl. 11.50.06

Galleri 13 i Borgholm visar att broderier också är konst

[2018-10-29]

Sex öländska brodöser drar nu in på Galleri 13 på Trädgårdsgatan i Borgholm. De har formulerat minsta gemensamma nämnaren för sina verk, nämligen ”Textila skapelser”, som därmed blivit utställningens namn. Det hade varit svårt att hitta en trängre sammanfattande benämning på verken, ty det rör sig om allt från galablåsor i 1700-talsstil till tavlor och skenbart uppstoppade fåglar.

BORGHOLM.

Marianne Widebrant är den som kreerat de festklänningar som paraderar närmast galleriets entrédörr. Enbart till den vänstra (eller sydvästra) av dem har det gått åt 13 meter sidentyg och 35 meter sammetsband. Tyget kommer från en fantastisk affär i Åhus som ägnat varje tygfärg ett eget lagerrum, ett givet utflyktsmål för tygspekulanter. En trappa upp i lokalen visar Marianne upp sin broderikonst på några stora draperier med applikationer hämtade ur ”mormors byrålåda” och med frågan ställd om vidden av äldre tiders förspillda kvinnokraft, när fantastiska broderier, spetsar och knypplingar från den tiden nu säljs på loppis för en tia.

Ändå uppe på övervåningen beundrar vi en rad av Gun Franks sydda ”Sångfåglar” med kroppsligt innandöme bestående av ull från Äpplerum och med ett fantasifullt yttre som nog sällan skulle accepteras för notering i fågelskådarnas Artportal, möjligen i så fall en ganska porträttlik koltrast. Men söta är de och katten hemma skulle säkert åtminstone testa ätbarheten.

På bottenvåningen ställer Gun Frank ut tre broderade unga mamseller, en av dem ”Mlle H”. Bredvid henne inleder Siv Stenmalms med sin litet större skapelse ”Klee och Öland”, i vilken de på Kleemanér sammanfogade enskilda elementen är små Ölandsbroderier: några fornborgar såg vi, bland annat Ismantorps borg med något färre portar än i verkligheten, och därintill kyrkan i Borgholm och så vidare.

Intill på nästa vägg ser vi Agneta Thorsells bulliga ”Trädet” med två små människor vid dess fot, kanske Adam och Eva? Scenskifte blir det när vi kommer till Ann-Mari Bjerlins mera närgångna naturstudier med till synes vajande men broderade grässtrån och annat naturens småmys. Och slutligen Rut Berg som i olika landskapsbilder sammanfattar utställningens broderade naturupplevelser, särskilt dramatisk på bilden ”Skogen brinner”.

Utställningen har vernissage idag lördag och visas på veckosluten fram till den 18 november.

Ur Ölandsbladet  lördag 27 Oktober 2018, Anders Marell

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 08 Apr

Påsk i Borgholm

Borgholm, Pågår: 2020-04-08 - 2020-04-13
lör 02 maj

HJULMARKNAD PÅ BORGHOLMS TORG

BORGHOLMS TORG, BORGHOLM Tid: 11 00-16 00
lör 13 Jun
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30