Christina Edvardsson (till vänster) öppnar i dag lördag det nya Borgholmsgalleriet galleri 13, och har som första utställare bjudit in Ingela Beijer, Kvistorp (till höger). Foto: Anders Marell

galleri13invigning

Galleri 13 inleder med Ingela Beijer

[2016-10-22]

I dag lördag öppnar ett nytt konstgalleri i Borgholm, galleri 13, uppkallat efter adressen Trädgårdsgatan 13. galleristen Christina Edvardsson har som första utställare inbjudit Ingela Beijer, själv gallerist i Kvistorp, men också målare.

galleri13invigning galleri13invigning

Ingela Beijer, "Sandby borg". Olja Foto: Anders Marell

galleri13invigning galleri13invigning

Ingela Beijer, "Dröstorps alvar". Olja. Foto: Anders Marell

galleri13invigning galleri13invigning

Ingela Beijer, "Vårvinter". Akvarell Foto: Anders Marell

BORGHOLM
Galleri 13 är inrymt i en lokal som vackert renoverades för ett antal år sedan och i början fungerade som Borgholmsfilial för Ullcentrum i Löttorp. Sedan har lokalen varit antikvariat och tapetserarverkstad. Nu skall det alltså bli en kultursatsning av ett annat slag.

– Sedan renoveringen har jag drömt om att göra det här till en åretruntlokal för kulturändamål, säger Christina Edvardsson vars senaste merit på kulturområdet är att ha varit ledande eldsjäl bakom den lyckade jubileumsutställningen med Borgholmskonst på VIDA museum.

Utan att belamra det fria och vackra stengolvet i lokalen med montrar och annat lösöre – ett undantag är en monter med silversmide – avser Christina Edvardsson också att jämte konst bjuda ut en utvald sortering öländsk kvalitetshantverk och visar på ett exempel, nämligen Lars Lundbergs numera klassiska kalkstenskub som slipats så att den balanserar graciöst på högkant. Intill låg, om vi inte misstar oss, också några produkter från den förra hyresgästen, Ullcentrum.

Borgholms nya gallerist tänker sig en åretruntverksamhet. Nästa utställning är redan klar, det blir fyra konstnärer och konsthantverkare som ställer ut i adventstid, lagom till julhandeln alltså.

Så till dagens utställare, Ingela Beijer, vars utställning kommer att finnas på plats i tre veckor framåt. Konstnärinnan berättar om sig själv att hon målat sedan sekelskiftet – det låter som en evighet! – efter kurser på Ölands Folkhögskola och annorstädes, med bland annat Behnn Edvinsson som lärare i oljemålning och Rita Roes i akvarell.

– Jag öppnade galleriet i Kvistorp 2009 och döpte det efter en gammal stavning av namnet, alltså galleri Qvistorp, berättar Ingela Beijer, som vi senast minns från olika samlingsutställningar på Himmelsberga, exempelvis.

Hon arbetar i dag heltid som konstnär och växlar mellan olja och akvarell, vilket också utställningen visar.

– När jag målar med olja, då känns det som att släppa loss. Oljan gör det möjligt att prova på, ändra, måla över och ta tillbaka, vilket är betydligt svårare med akvarellen, säger hon, och visar på en tavla där eftertänksammare penseldrag blandas med drag och skrap av palett- eller målarkniv.

Det blir onekligen mer kraft och spontanitet på det sättet än det mera prudentliga uttryckssättet som ligger akvarellen nära. Därmed inget förklenande menat om Beijers akvareller, de är fina i sig.

Ingela Beijer målar öländska landskap, ibland med låga horisonter som framhäver himlen, ibland med höga för att visa alvarmarkens oändliga vidd eller strandlinjens hela längd. Men hennes motivval är mångfacetterat; gestalter, interiörer, hus är också prefererade studieobjekt. Vem kan för övrigt ha haft Rita Goes som lärare utan att måla byggnader?

Det är ett vårdat, kompetent och undersökande måleri som ger associationer åt ett antal olika håll, någon omisskännlig personlig stil har Ingela Beijer kanske ännu inte utvecklat, men därtill finns tid. Och att utveckla en besatthet åt det ena eller andra hållet är kanske inte heller något man önskar en medmänniska. Det vore troligen en tung börda att ta på sig. Var och en måste söka sig fram.

Sammanfattningsvis är det en fin utställning som inleder en förhoppningsvis lycklig framtid för Borgholms nya galleri, som därmed hjälper Ölands enda stad att ta upp den utmanande handske som Mörbylånga kastat, när det gäller att vara Ölands konsthuvudstad.

Ur Ölandsbladet Lördag 22 oktober 2016, Anders Marell

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00