Lina Högström, ”Hänge dig”. 8 x 15 cm. Foto: Anders Marell

lina-hogstrom-g13

Galleri 13 presenterar två fastlandsmålare

[2017-10-23]

Borgholms idag enda centrala konstgalleri galleri 13 fortsätter på den inslagna vägen att visa intressanta konstnärer, även sådana som är nya för Öland och kan tillföra något som inte visats förr. Dagens vernissage presenterar två konstnärer från fastlandet, Nybro respektive Vänersborg.

BORGHOLM.
Från Nybro kommer Eva Sundman, som dock inte är ny för Öland med två separatutställningar på Himmelsberga och ett deltagande i en samlingsutställning på Galleri Svalan på meritlistan. Hon är en mångsidig konstnär som presenterar sig själv på följande sätt:

– Ett ständigt sökande efter det vackra i naturen och bland människor och djur, samt ett experimenterande måleri är det som ger mig glädje i mitt arbete, skriver hon.

Det är olja och akryl som gäller, ibland samtidigt. Och alla inslag i citatet ovan går att finna bekräftade i de verk hon ställer ut i Borgholm. Det är vackert i ordets bästa mening, och mångsidigt. Det finns landskap, interiörer, människostudier, en nässelfjäril och en myra (!), för att nämna några motiv. Eva Sundman har gått i skola hos Markus Åkesson, det ser man, framför allt om man vet om det. De är duktiga på att återge välformade människor i vilande positioner, konstnärerna i Pukeberg, där även Eva Sundman för övrigt har sin ateljé.

Variationerna i motiv och anslag är inget tecken på ett osäkert sökande, jag tolkar det som en medveten konstnärs vilja till omväxling, att måla det som känns angeläget och roligt. Eva Sundman är för övrigt också verksam inom offentlig utsmyckning med ett större arbete just under avslutande.

Den andra konstnären, Lina Högström, presenterade sig brevledes under pressvisningen. Hennes del i utställningen är den mindre med en tavla i det litet större formatet och övriga närmast i miniatyrstorlek. En av dessa mindre tavlor återges här på bild och visar att det ligger ett fullödigt detaljarbete bakom, det lilla tål att förstoras.

– När jag blandar färger landar jag in i ett tillstånd av fullkomlig uppmärksamhet och lugn, känslor som jag så ofta söker i mitt liv. De tavlor jag ställer ut på G 13 speglar dessa känslor av lugn och vilsamhet, skriver hon.

Det finns ingenting som motsäger detta uttalande heller. Något mera av konstnären hade man dock gärna sett för att intrycken skulle kunna stabilisera sig.

Utställning står till Borgholmsbornas och andras förfogande fram till den 12 november. I december och fram till trettondag kommer så Johan Persson.

Ur Ölandsbladet Lördag 21 oktober 2017, Ander Marell

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 24 Oct

Aldrig på en Söndag

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00
sön 28 Oct

Girlhood-BORGHOLMS FILMSTUDIO

Folkan, Borgholm Tid: 16:00
ons 31 Oct

Borgholms Författarafton

Strand Hotell, Borgholm Tid: 19:00
mån 05 Nov

Bokcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 14:00-16:00
ons 07 Nov

Ett skri av fruktan

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00
ons 14 Nov

Författarbesök – Lena Andersson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30
sön 18 Nov
ons 21 Nov

Äventyraren Thomas Crown

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00