I sommar gör GES (Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt) comeback på Borgholms slottsruin. Foto: Alexander Jensen

ges

GES gör combeback i Slottsruinen

[2016-12-01]

Nu är det klart att GES kommer att göra comeback genom två spelningar i Borgholms slottsruin. Ölandsbladet intervjuade trion i Stockholm om Öland, slottsruinen och återföreningen.

BORGHOLM
GES består av Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt. De gjorde succé sommaren 1994 med låten ”När vi gräver guld i USA” som blev en kamplåt till fotbollslandslagets framgångar. GES sålde 500 000 album och 1995 gjorde de en slutsåld sommarturné.

Därefter fortsatte de med egna projekt och gjorde en återförening 2003. I sommar gör de återigen comeback på Borgholms Slottsruin den 19 och 20 juli.

Ölandsbladet träffade GES i Stockholm och då berättade de att fröet till återföreningen såddes under sommarens uppträdande vid Allsång På Skansen. Då gästade Anders Glenmark och Niklas Strömstedt Orups spelning.

– Vi spelade två låtar och tyckte det var så roligt. Det tog slut väldigt fort och vi ville ha mer. Uppträdandet skapade en explosion av kärlek från folk, både i publiken och på nätet, säger Thomas ”Orup” Eriksson.

– Vad är motsatsen till nättroll? Nätänglar kanske man ska kalla dem, vi fick mycket fina kommentarer. Det var himla roligt, säger Niklas Strömstedt.

Hur minns ni tillbaka på händelserna under 1994 och 1995?

– Framför allt att vi fick vara så nära fotbollslandslaget, säger Niklas Strömstedt.

– Vi blev verkligen starstruck och blev som åttaåringar. Vi jagade autografer bland landslagsspelarna, säger Anders Glenmark.

– Jag kommer också ihåg att allting flöt på, det gick lätt att skriva låtar. Det var också en bra tajming i våra karriärer. Vi hade redan stabila karriärer vilket innebar att det inte fanns någon prestige. Vi hade bara roligt, fortsätter Niklas Strömstedt.

– Man kan säga att det där var som en stor fet bonus, säger ”Orup”.

Hur gick det till när ni skrev monsterhiten, ”När vi gräver guld i USA”?

– Jag kommer ihåg att vi gick och såg landslaget spela innan vi påbörjade arbetet, säger Niklas Strömstedt.

– Därefter sågs vi hemma hos Niklas med två akustiska gitarrer. Sedan är det en lucka för mig. Men vi hade väldigt kul och resultatet blev låten, säger ”Orup”.

– Jag vet att vi blev inspirerade av historierna om de svenskar som utvandrade till USA på 1800-talet, säger Anders Glenmark.

Ni är vana vid att spela solo, hur är det att plötsligt repa tillsammans som en grupp?

– Det är givetvis svårt i början. Men vi känner varandra ganska bra nu så det blir inga problem. Samtidigt känns det roligt att få göra något annorlunda, säger Anders Glenmark.

– Det är alltid roligt att få vara med i ett popband. Det blir man aldrig för gammal för, säger Niklas Strömstedt.

Varför återförenas ni nu?

– Det är så lätt att säga nej men man borde säga ja oftare. Hur många gånger har vi chansen att göra det här igen?, säger Niklas Strömstedt.

– Vi har massor av bra låtar som vi aldrig spelar annars. Det vill vi göra nu. Det passade även bra nu eftersom ingen av oss hade något särskilt planerat. Det kommer att bli himla roligt, säger ”Orup”.

– Man säger inte nej till Öland, Borgholm och slottsruinen. Det är klassisk spelplats som vi har många goda minnen från. Det ska bli kul att komma dit och lira med sina kompisar, tillägger Niklas Strömstedt.

Hur är det att spela i ruinen?

– Det är fantastiskt. Det är inomhus fast utomhus. Det är öppet och fint fast det är ändå ett rum. Det blir mycket folk och de kan inte sprida sig så mycket vilket gör att det blir intimt, säger ”Orup”.

– Det är så magiskt och vackert när man kommer och ser ruinen på håll. Då tänker man: ”Shit, ska vi spela där i kväll? Det finns inte många sådana ställen i Sverige att spela på.

– Jag minns också att det är svårt att få ljudet bra eftersom det studsar mot väggarna. Men nu kommer det att finnas läktare så det kanske blir lättare, säger Anders Glenmark.

De kommer inte att spela in nya låtar inför sommarens spelningar. Fokus ligger på ”GES-låtarna” och förmodligen några av deras egna låtar.

– Det här blir en hyllning till GES, det handlar om nostalgi och vi kommer inte att låta annorlunda heller, säger Orup.

– Det ska bli jävligt roligt. Det blev så kort på Skansen och därför känns det kul att få göra något mer. Det kommer att bli en happening och en fest, säger Niklas Strömstedt.

Tror ni att GES består även efter sommaren?

– Nej, jag lovar att vi inte kommer att bli långrandiga. Det blir de här två spelningarna och vi ska njuta ordentligt av dem, säger ”Orup”.

Finns det möjlighet att ni utökar antalet spelningar på ruinen?

– Vi har två datum bokade så det är planen. Men om folket står och skriker efter en spelning till så kanske det blir mer, säger Niklas Strömstedt.

Ur Ölandsbladet torsdag 1 december 2016, Alexander Jensen

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00