Hans Gerremo, 70 år, tränar flitigt för att nå sina mål. Det mest utmanande och aktuella de närmaste fem åren är Ironman Kalmar. Foto: Carin von Post

bild 2019-01-29 kl. 08.56.36

Hans har Ironman i sikte

[2019-01-29]

Den 29 januari fyller Hans Gerremo, Borgholm, 70 år. Jubilaren är känd som en av männen bakom Svenska Liftanläggningars succé.

BORGHOLM.

Hans Gerremo växte upp i Stureby, en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Med vidare studier på gymnasiet gick han den ekonomiska linjen. Efter studenten var det snart dags för värnplikten. Med en placering inom infanteriet fick Hans vara på flera olika ställen i Sverige under militärtjänstgöringen.

I början av 1960-talet startade Hans far Tandådalens Linbaneaktiebolag och 1963 invigdes skidanläggningen i Tandådalen. 1969 blev Hans delaktig i familjeföretaget och var med att utveckla den alpina skidbranschen med skidanläggningar och struktur i Sälenfjällen.

– Min karriär blev att jobba med skidanläggningar.

Hans kom att bli en av dem som startade Svenska Liftanläggningars Organisation, SLAO, en bransch- och intresseorganisation för skidlift och alpina skidanläggningar i Sverige år 1978.

– I mars 1989 fick vi i Tandådalen äran att arrangera Ingemar Stenmarks avslutningstävling. Hela världseliten deltog och hyllade hans karriär på den tävlingen som också sändes i SVT. Sedan jobbade Ingemar för Tandådalen som ambassadör 1990–1995 vilket var mycket trevligt och givande.

När familjeföretaget Tandådalens Linbaneaktiebolag såldes 1995 startade Hans en resebyrå tillsammans med några kompisar. Han bodde på St Barthélemy, Västindien, under 1998–2003, då han i resebyråns regi etablerade kontakter med hotell, agenter, aktiviteter med mera. Han tog även emot svenska gäster som reste med dem. Efter fem år övergick han till att bli passiv ägare i resebolaget Lime Travel som såldes 2011 och blev sedan vd för SLAO.

För sina uppmärksammade insatser, samverkan och med gott föredöme främjat besöksnäringens utveckling och anseende, mottog Hans utmärkelsen Adelsohns & Hulths pris 2013 som instiftats för besöksnäringen av Visita.

Vid 65 års ålder ville Hans trappa ner lite grann och slutade som vd. SLAO instiftade samma år en fond, Gerremopriset, till Hans Gerremos ära för Hans betydande insatser med att utveckla skidbranschen som helhet.

– Jag är fantastiskt hedrad av detta.

Priset är avsett att uppmärksamma och hedra personer inom skidbranschen och delas ut till en person eller grupp som har gjort en bestående insats för en hel bransch.

Hans har fortsatt att engagera sig inom den svenska turistnäringen.

– Jag vill inte vara operativ men hjälpa till med råd.

Bland annat har han suttit i styrelsen för Skördefestens Vänner ideell förening i fem år.

– Jag gick ur där förra året.

I ett par år har han varit styrelseordförande i Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm. Sedan förra året ingår han i Drottning Viktorias vilohems styrelse. Han har även styrelseuppdrag i Branäsgruppen som är en av Sveriges största privatägda skidanläggningskoncerner.

Hans är ordförande i Ölands Flygklubb. Redan 1972 tog han flygcertifikat och flyger fortfarande. Han är med i Frivilliga flygkåren som utför uppdrag åt länsstyrelsen och försvarsmakten med flera. I somras upptäcktes ett 70-tal skogsbränder. För det belönades Frivilliga Flygkåren utmärkelsen ”Årets krisberedskapare” som delades ut av landshövding Thomas Carlzon. Det kändes hedrande för Frivilliga flygkårens länsflygchef Hans Gerremo som då sände en tacksamhetens tanke till medlemmarna i de fyra flygklubbarna i Hultsfred, Västervik, Kalmar och Öland som gjorde grovjobbet.

Hans är gift med Gun.

– Jag träffade min fru 1968 på Restis på Öland, sen har vi hängt ihop. Vi har alltid firat somrarna på Öland i alla år.

– 1989 byggde vi ett hus.

Det ligger lite utanför Borgholm och var sommarbostad fram till 2013 då Hans och Gun bosatte sig där permanent.

Tillsammans har paret sonen Carl-Johan som är bosatt i Malung och dottern Charlotta i Chamonix.

Hans har ett stort intresse av att röra på sig och har genomfört olika lopp under åren bland annat Lidingöloppet, Vätternrundan och Göteborgsvarvet samt Vasaloppet och Öppet Spår 33 gånger. Därifrån har han gått vidare till Svensk Klassiker och sedan Ironman, elva gånger närmare bestämt varav nio i Kalmar.

– Det kräver lite träning också, det gillar jag.

Den mest kända som han deltagit i är Ironman World Championship på Hawaii 1999, en upplevelse att minnas för livet.

– Jag har varit skadefri hela mitt liv. Tror det är för att jag inte legat först i ”spåret”, utan genomfört mina lopp i min egen takt. Har haft mycket nytta av mitt motionerande i min yrkeskarriär, uthållig, planerande, sätta mål, förberedelser med mera.

Hans har en svaghet och det är att samla på 100-tals medaljer och diplom, samt lika många nummerlappar som han fått genom tiderna.

Victorialoppet har han genomfört sedan det startade och räknar med att vara med även i framtiden.

– Jag kommer att deltaga i Ironman Kalmar kommande fem år. Det är mitt mål tills jag blir 75. Sedan tar jag nästa beslut om mina aktiviteter.

Ur Ölandsbladet  tisdag 29 januari 2019, Carin von Post

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00