Här är den första säljillustrationen på nästa storbygge i Borgholm med omnejd. Efter Bovieran och Sinus står Solhemsgruppen i startgroparna för att bygga 39 bostadsrättslägenheter på den forna mejeritomten efter Sandgatan/Köpmangatan. Foto: Foto: Tengboms

vbild 2019-01-21 kl. 09.30.52

Här är Borgholms nästa storbygge

[2019-01-21]

”Avdelningen wow-känsla” – förvänta er något exklusivt och spektakulärt när Solhemgruppen bygger 39 bostadsrättslägenheter med Ölands-känsla på den forna mejeritomten i Borgholm.

– Vi vill göra det här riktigt bra och det kommer att bli väldigt trevligt, säger John Williamsson belåtet.

BORGHOLM.

Bygglovsansökan är inlämnad, projekteringen är igångsatt, intresselistan beskrivs som bra, de första säljillustrationerna på den L-formade fastigheten har precis anlänt från arkitektfirman – ja, när Ölandsbladet träffar bröderna John och Carl Williamsson, Solhemsgruppen, finns det flera anledningar till att deras mungipor pekar uppåt.

– Det känns riktigt bra, arkitekterna och vi har fått fram en väldigt bra produkt och hittat något för flera målgrupper, säger John Williamsson.

– Ett väldigt kul projekt som vi har haft i tankarna väldigt länge och som fått tagit tid. Lite extra kul är att det blir Ölands första miljöcertifierade byggnad, inflikar Carl.

Involverade arkitekter är Mats Dahlström samt Tengboms, de sistnämnda som inredningsarkitekter.

– Medan Mats gjort det exteriöra och planlösning av lägenheterna, han ritar nästan allt åt oss och har verkligen lagt ner sin själ i det här, påpekar John.

Bröderna är eniga om att arkitekterna lyckats, med inspiration från Öland och badorten Borgholm domineras den ljusa och bitvis lärkprydda fasaden av mycket glas samt luftiga balkonger.

Lägenheterna beskrivs som ljusa, och ask är ett dominerande träslag i projektet där sten från Öland också har sin givna plats.

– Arkitekterna har tagit in platsen, sammanfattar Carl.

Några snabbfakta om det ska växa fram i hörnet av Sandgatan och Köpmangatan – 39 lägenheter med tre rum och kök som ”typlägenheter”, fyra våningar med garage i källarplan som grävs ner 1,5 meter, får bergvärme och har solceller på taket, gemensamt poolhus med utsikt över både staden och sundet, hiss till varje lägenhet, 3 200 kvadratmeter bostadsyta och inte att förglömma, projektets pärlor; sex stycken mellan 100 och 119 kvadratmeter stora penthouselägenheter högst upp.

– Med stora takterrasser och hiss raka vägen in. De lägenheterna är unika med väldigt hög standard och fantastiskt vy. Jag tror att det kommer att ta lång tid innan det byggs några liknande lägenheter i Borgholm igen, säger John.

Men smakar det så kostar det. Hur stor byggkostnaden blir har bröderna inga exakta siffror på.

– Vi vet inte vad det landar på, men har ett hum. Fast i det här läget vore det dumt att ange någon summa, ler Carl.

– Men visst är det ett stort projekt, fyller John i.

Målgruppen beskrivs som bred, lägenheterna ska locka folk från när och fjärran och säljinsatserna, som sköts från Kalmar, ska följa det spåret. Den blivande bostadsrättsföreningen beskrivs som ”äkta” och utan krav på mantalsskrivning.

Tänkt säljstart är ”under våren” och när 70 procent av det totala kapitalet är sålt trycker de på startknappen.

– Säljer man alla lägenheter uppe snabbt så kan det gå fort, det är en stor differens i prislapp mellan toppen och lägenheterna längre ner, konstaterar John och tillägger att prisnivån på lägenheterna är från cirka 1,5 miljoner till cirka 6,5 miljoner.

Om allt klaffar till 100 procent, när byggstart?

– I så fall är det byggstart efter sommaren, svarar Carl.

– Med byggtid på 16 månader, tillägger John.

Ur Ölandsbladet  lördag 19 januari 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
lör 29 Feb

ROCKFEST ON TOUR

NATTKLUBBEN BORGHOLM 11:2, BORGHOLM Tid: 19 30-03 00 Pågår: 2020-02-29 - 2020-03-01
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30