Hemtjänstpersonal på norra Öland vill ha extraljus på fler bilar i fordonsparken, i dag har endast fyra av totalt arton fordon extraljusramp. Foto. Michael Ståhl

bild 2019-09-05 kl. 08.56.24

Hemtjänstens nödrop: ”Man ser ju ingenting”

[2019-09-05]

De kör mil efter mil i kvälls- och nattmörker på vägar utan belysning, ibland under svåra väderförhållanden, i bilar med undermåliga hel- och halvljus.
Nu skickar en anställd inom hemtjänsten i Borgholm ut ett nödrop: ”Man ser ju ingenting”.

BORGHOLM.
Det är i en insändare med rubriken ”Hur mycket får en trygg arbetsmiljö kosta…” (se sidan 27) en anställd inom hemtjänsten på norra Öland flaggar för uselt hel- och halvljus på flera av hemtjänstbilarna – med körningar i höst- och vintermörker efter vägar utan belysning beskrivs bilarnas undermåliga lysen som en arbetsmiljörisk.
”Jag får köra i totalt mörker under hela mitt kvällspass. Det enda ljus jag har är mina undermåliga helljus. Som tur är så möter jag inte många bilar så jag behöver sällan slå av till halvljus för då är sikten obefintlig”, skriver hen i insändaren och fortsätter:
”Jag åker cirka 10 mil per arbetspass och oftast åker jag på bygator där det saknas gatlyktor, det är mörkt. Behöver väl knappast berätta om hur det är om vi får en snövinter.”
Hemtjänsten på just norra Öland, från Persnäs och uppåt, har idag arton bilar i fordonsflottan var-av tre med fyrhjulsdrift och fyra med ljusramp. Enligt insändarskribenten är det mer eller mindre slagsmål om dessa extrautrustade bilar.
”Det gäller att komma minst en halvtimma innan man börjar arbeta för att ha en chans att få tag i guldnycklarna.”
Personer Ölandsbladet pratat med bekräftar samtidig uppgiften att inköp och montering av ljusramper skulle kosta cirka 5 000 kronor per bil. Kostnadsförslag har hämtats in i en diskussion som inte är ny.
– Det här har vi bett om i flera år, men det är blankt nej, berättas det för tidningen med tillägget:
– Man ser ju ingenting!
”Det kostar 5 000 kronor för att förbättra min arbetsmiljö och att göra den mer säker. Är det för mycket begärt att be om lite ljus i mörkret?”, avslutar insändarskribenten.
Verksamhetschef Maria Svanborg känner igen diskussionen och anser att hemtjänstpersonalen har rätt – det finns enligt henne bra argument för att förse fler bilar med extraljusramper.
– Bilarna är deras arbetsmiljö och vi bryr oss. Med bra ljus minskar risken för skador och olyckor och kostnaden för extraljus är ingenting i jämförelse, säger Maria Svanborg och lovar att ta tag i saken.
– Jag ska prata med ekonomiavdelningen, det är de som har ansvaret för kommunens bilar.
Så fler hemtjänstbilar kan få extraljusramper?
– Kanske inte alla, men i alla fall de som används kvällar och nätter.
Totalt har kommunen 37 hemtjänstbilar, den stora merparten utan extraljus.

Ur Ölandsbladet torsdag 5 september 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

lör 07 Dec

Julmarknad i Borgholm

Borgholm, Tid: 10:00-16:00
lör 07 Dec

Boksignering – Pav Johnsson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 12:00-14:00
fre 13 Dec

Lucia

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 10:30-11:00
lör 14 Dec

Boksignering – Magnus Rietz

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 11:00-14:00
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30