Kristian Sjövall, näringslivsutvecklare i Borgholm, med flera har spanat klart i frågan när Storgatan ska vara gågata - den långsiktiga lösning många efterfrågat stavas juni, juli, augusti. Foto: Michael Ståhl

bild 2019-10-17 kl. 10.17.09

Hit på Storgatan i Borgholm: ”Juni, juli, augusti”

[2019-10-17]

Juni, juli, augusti – Borgholms framtida melodi för gågatuperioden på Storgatan.
– Ambitionen är att det ska vara en långsiktig lösning, säger näringslivsutvecklare Kristian Sjövall.

BORGHOLM.
Borgholm tar rygg på Gyllene Tider för att, om möjligt, få slut på den evighetslånga diskussionen kring när stadens huvudstråk ska kläs i gågatuskrud.
Det nya budet, klubbat och välsignat av kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau), är juni, juli, augusti.
– Det fanns önskemål om både kortare och längre period än så och i arbetsgruppen som jobbat med frågan fanns det en enighet om att juni, juli, augusti är en bra och lämplig gågatuperiod, säger näringslivsutvecklare Kristian Sjövall och kunde ha lagt till att denna nya, permanenta period är en enkel tumregel att komma ihåg.
– Dessutom är gågatuperioden inte längre direkt kopplad mot uteserveringar, nu kan du ha uteservering på Storgatan från den den 1 mars till den sista oktober med möjlighet att utöka ytan under gågatuperioden.
Beslutet i ksau har rubriken ”Gågatuperiod från och med år 2020” och mer i detalj sägs:
…att fastställa gågatuperioden årligen från 1 juni till 31 augusti.
…att gångfartsområdena Storgatan och Östra Kyrkogatan kan stängas av och bli gågata under evenemang och större helger.
…att utvärdering ska ske under fjärde kvartalet 2020.
– Det här är ju en fråga där det inte går att få alla hundra procent nöjda, men vi hoppas att denna lösning får acceptans och vi tror att det kan bli jättebra, säger Kristian Sjövall, väl medveten om att åsikterna om Storgatan är lika talrika som floden av husbilar på Öland under skördefesten.
– Samtidigt ska man självklart vara lyhörd, framtiden är ju föränderlig.
Reaktioner så här långt?
– Igår (måndag) mejlade jag alla som var inbjudna till det uppföljningsmöte vi hade för en tid sedan och än så länge har jag inte fått några reaktioner.
En permanent gågatuperiod skapar enligt kommunen tydlighet och bättre förutsättningar för berörda näringsidkare att långsiktigt planera sina respektive verksamheter.
Samtidigt jobbar arbetsgruppen vidare med andra frågor knutna till Storgatan.
Där finns ”möblering” och möjliga åtgärder för att dämpa hastigheten under gångfartsperioden utan att för den sakens skull inskränka på ”tillgängligheten” och där finns också åtgärder kopplade till att-sats nummer två – när Storgatan tillfälligt ska förvandlas till gågata, vid evenemang och storhelger under gångfartsperioden, vill kommunen se andra avspärrningar än några trötta, brandgula koner av plast.
– Vi tittar på snygga och flexibla lösningar, ett förslag, som jag tror Leo (Eriksson, före detta stadsarkitekt) är pappa till, är traditionella Ölands-grindar som står på kalksten, att man tillverkar några sådana.

Ur Ölandsbladet tisdag 14 oktober 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30