Artisterna till Diggiloo är på inspirationsresa i Portugal. Foto: Kristofer Sandberg

diggiloo18-kristoffer-sandberg

Hyllningar och lyckohjul i Diggiloo

[2018-04-26]

När andra sommarturnéer kommer och går så laddar Diggiloo inför 16:e säsongen. Snart har två miljoner upplevt pop- och showcirkusen och den 12 juli är det dags för sommarens stora show att komma till Borgholms slottsruin.

BORGHOLM.
Diggiloo kommer tillbaka, men på nytt sätt. Mångårige grundaren, programvärden och språkröret Lasse Holm har gått ut med att han lämnat över värdskapet till David Lindgren.

Sommarens föreställning hedrar musiklegenderna Jerry Williams och Lill-Babs. Den sistnämnda turnérade med Diggiloo under två somrar.

– Hyllningar ska inte behöva komma för sent, men man låter annat komma i vägen, vissa människor ska ju finnas för alltid. Och helt plötsligt är möjligheten borta. Jag och vi ska göra varma och innerliga hälsningar. Publiken kommer känna det, säger Tommy Nilsson i ett pressmeddelande.

Musikaliskt bärs showen av Ola Salo, Charlotte Perrelli, Tommy Nilsson och Mariette. De får sällskap av Mendez, Kamferdrops och Ida Redig. Tidigare år har det varit mycket skratt när Özz Nûjen och Per Andersson medverkat. Nu är det istället komikern Marika Carlsson som ska få igång publiken.

När Ölandsbladet blir uppringda av Diggiloogänget så befinner de sig på en inspirationsresa i Portugal.

– Vi har det oförskämt bra här och det är jättehärligt att skapa en så fin gemenskap tillsammans. Jag känner bara Charlotte (Perelli, reds anm) sedan tidigare och ser fram emot att åka på turné med alla, säger Marika Carlsson.

Marika berättar om sina minnen från Öland, om när hon campade tillsammans med familjen och hur mysigt det var.

– Öland är ju så otroligt fint och för cirka fem år sedan var jag på Strand hotell och körde stand up. När jag kommer med Diggiloo till Öland så hoppas jag såklart kunna ta med något skämt om ölänningar.

Diggiloo är till för hela familjen och när de kommer till Borgholms slottsruin så kommer det finnas fullt av aktiviteter för barnen. Allt från hoppborgar till olika aktiviteter och tävlingar.

En mer rutinerad artist är Christer Björkman. Han är välkänd i Melodifestivalssammanhang och vann med ”I morgon är en annan dag” 1992.

– Det är faktiskt första gången sedan 2005 som jag ska på turné så det känns kul. Jag var ju gästartist till Tomas Ledin med Rocktåget på Borgholms slottsruin och det var verkligen en upplevelse. Att komma till Borgholm i sommar känns verkligen som en stor reunion.

Christer säger att han har en relation med alla deltagare utom Marika Carlsson sedan tidigare eftersom att de medverkat i Melodifestivalen.

– Jag tycker att Diggiloo är ett bevis på när svensk musik är som bäst och allra härligast.

Diggiloo startades 2003, då bara med evenemang i Båstad under Swedish Open i tennis. Sedan 2004 reser showen runt på turné under sommarmånaderna. Diggiloo har under åren utvecklats till en mötesplats för tre generationer.

Föreställningen pågår tre timmar och bjuder publiken på varierad underhållning.

Ola Salo är väl förtrogen med Kalmar och Öland från sin uppväxt. Han har lämnat både The Ark och musikallivet i Jesus Christ Superstar bakom sig.

– Det är otroligt roligt att få vara med Diggiloo i år och jag och David Lindgren har så kul tillsammans. Vi är båda prästsöner och kommer från musikaliska familjer, säger Ola Salo.

En av låtarna som han kommer framföra under turnén är ”The worrying kind”.

– Den låten skrev jag till Melodifestivalen 2007 och vi vann faktiskt, iallafall i Sverige.

Ola har tillbringat mycket tid på Öland och ett av hans första minnen därifrån berättar han gärna om.

– Jag minns väl min första öländska kroppkaka, den simmade omkring i skirat smör. Det var otroligt gott, vet du kanske någon restaurang som säljer goda vegetariska kroppkakor?

Efter att Ola Salo har fått tips från Ölandsbladets reporter så dröjer det inte länge förrän han säger att han ska återuppliva sitt kroppkaksminne när han är på Öland i sommar.

– Min familj bodde faktiskt på Öland innan jag föddes. När jag var barn så var vi en hel del i Kastlösa, så det känns som ett kärt återseende att komma tillbaka.

Premiären för årets Diggiloo är på Malmö Arena den 4 juli och finalen är på Ulriksdals slott den 18 augusti.

Ur Ölandsbladet Torsdag 26 april 2018, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00