Johan Persson, Övra Vannborga, visar akvareller i Galleri 13 fram till den 7 januari nästa år. Foto: Anders Marell

johan-persson-konstnar

Johan Persson visar akvareller

[2017-12-09]

I dag är det vernissage på Trädgårdsgatan i Borgholm. Det är Galleri 13 som bjuder på en akvarellutställning med en konstnär hämtad från Övra Vannborga, nämligen JohanPersson. Varför gå över ån eller rättare Kalmarsund efter vatten för att få hit en Lars Lerinare när vi har så fina akvarellister hemmavid, menar galleristen Christina Edvardsson.

johan-persson-konstnar johan-persson-konstnar

Johan Persson, ”Hamnen i Sandvik”. Akvarell. Foto: Anders Marell

johan-persson-konstnar johan-persson-konstnar

Johan Persson, ” Blåsig höstdag. Kusten söder om Byxelkrok”. Akvarell. Foto: Anders Marell

johan-persson-konstnar johan-persson-konstnar

Johan Persson, ” Sädesärlan matar sin unge”. Akvarell. Foto: Anders Marell

BORGHOLM.
Johan Persson behöver inte presenteras för en öländsk publik, därtill är han alltför känd, inte minst efter succéutställningar på Himmelsberga ett par år i rad. Han målar realistiskt, antingen det är landskap, hus eller fåglar eller andra verklighetsrelaterade motiv. Och han är van vid frågor och diskussioner om relationen mellan fotografi, fotorealistiskt måleri och det akvarellmåleri han själv står för.

Vi är överens, han och jag – och säkert är flera än vi av samma uppfattning – att en målning, om den är bra, ger betraktaren ett mervärde gentemot ett foto av samma motiv. Fotot registrerar, medan målningen tolkar och renodlar motivet. Detta skall inte uppfattas som ett utdömande av fotokonsten, som väljer sina egna vägar för att inte bli för entydig och platt. Typiskt för åtskilliga fotokonstnärer i ropet är att de inte nöjer sig med de motiv de har omkring sig, de arrangerar, till och med möblerar sina motiv och skapar därigenom själva det uttryck och innehåll de eftersträvar. Den verklighet de vill avbilda finns inte eller låter vänta på sig allt för länge.

– Jag har det bra, jag behöver bara se mig omkring för att hitta mina motiv, säger Johan Persson. Den verklighet vi har omkring oss är ju oändlig. Det som abstrakta målare skall åstadkomma måste ju komma inifrån dem själva, och jag beundrar dem som hela tiden kan fabricera nya idéer, om de nu kan det. Jag varken vill eller tror mig kunna måla abstrakt. Jag skulle få slut på idéer ganska snart, eller upprepa mig.

Att se Johan Perssons målningar är som att öppna ett fönster och se verkligheten, fast i ett annat skimmer än vad vi i vardagen förmår att se med blotta ögonen. Detta andra skimmer är det mervärde som vi talat om ovan. Och det ligger mycket tekniskt kunnande bakom. Vi diskuterar kombinationerna att måla ”vått i vått” och ”vått på torrt”, elementa för akvarellmålaren men ack så viktiga tekniska inslag. Johan Persson målar ofta på båda sätten i en och samma tavla för att få fram olika effekter.

Det heter att friluftsmålarnas tid är förbi, men det gäller inte Johan Persson.

– Jag gör så mycket jag kan utomhus. Jag skissar och framför allt bestämmer jag färgerna på plats, det blir aldrig samma sak i ateljén, säger han.

Och det är friska fläktar när han målar ”Blåsig höstdag. Kusten söder om Byxelkrok” och ett stilla lugn när han ställer upp staffliet i ”Hamnen i Sandvik”. Det Öland som turisten inte ser visar han i ”Bygatan i Övra Vannborga en vinterdag” och det som den jäktade nutidsmänniskan kanske inte hinner notera visar han när ”Sädesärlan matar sin unge”. Som sagt, verkligheten omkring oss är oändlig och därmed också målarens motiv – antingen hen målar realistiskt eller abstrakt, får vi väl avsluta med som ett försök till försvar för den abstrakte målaren.

Utställningen visar fram till och med Trettondag.

Ur Ölandsbladet Lördag 9 december 2017, Anders Marell

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 22 Jan

Om Skedemosse med Jan Henrik Fallgren

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00