Anna Hasselbom Trofast, socialchef Borgholms kommun, Ann-Katrin Ståhl, socialchef Mörbylånga kommun, Jonas Falk, verksamhetschef Mörbylånga och Färjestadens hälsocentraler, Arne Sjöberg, verksamhetschef, geriatriska kliniken, Mirjan Ekstedt, professor Linnéuniversitetet, Charlotte Svensson, avdelningschef geriatriska kliniken och Maj Rom, projektchef, Sveriges kommuner och landsting. Foto: Maria Brynielsson

bild 2019-05-27 kl. 08.52.26

Kick off för unikt samarbete på Öland

[2019-05-27]

I veckan anordnades en heldagskonferens på Strand gällande ett unikt samarbete på Öland. Fokus låg på god och nära vård för de mest sköra som är äldre.

BORGHOLM.

Tillsammans med geriatriska kliniken vid Länssjukhuset i Kalmar ska samverkan kring de äldres vård utvecklas i samarbete med Borgholms kommun, Mörbylånga kommun och hälsocentralerna på Öland. Även Linnéuniversitetet kommer vara delaktiga. Den viktigaste målgruppen för arbetet på geriatriska kliniken är att ta hand om de mest sköra äldre.

– Det är ett fantastiskt gäng här med omkring 200 personer. Det övergripande syftet med att samlas är att vi för första gången samlar alla aktörer för att samtala om hur vi kan göra förbättringar, säger Åke Åkesson, verksamhetschef på Borgholms hälsocentral.

Han sa att det inte fokuseras på gränserna utan det gemensamma ansvaret för att tillsammans skapa ett helhetsperspektiv.

Huvudmålet är att höja de sjuka äldres livskvalitet och att underlätta så att inte alla patienter måste gå via akuten utan att de, när det är möjligt, istället kan söka sig till geriatriska kliniken direkt.

Från geriatriska kliniken på Länssjukhuset i Kalmar kom Arne Sjöberg.

– Man talar mycket om integrerad vård ute i Europa. Det vi har tittat på när vi forskar är att få det att fungera. Vi ser på vad som fungerar bra och vad som fungerar sämre. Möjligheten att samverka mellan varje länk i kedjan är unik.

En av alla som fanns på plats under dagen var socialchefen i Borgholms kommun.

– Det vi gör är bra saker. Vi vill ständigt utvecklas och det är givet att vi ska ta hand om våra äldre på bästa möjliga sätt med omsorg och vård, sa Anna Hasselbom Trofast.

Under dagen hölls det workshops i arbetsgrupper där det diskuterades och förslag till förbättringar togs fram.

– Vi samtalar om hur kommunikationen ska förbättras och det som kommer fram under dagen kommer vi sedan överlämna till Linnéuniversitetet så att de får titta vidare på det, sa Jonas Falk, verksamhetschef på Mörbylånga och Färjestadens hälsocentraler.

Ur Ölandsbladet  lördag 25 maj 2019, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00