Påskrivet och klart, från den 1 mars nästa år är Roland Hybelius utbildningschef i Borgholm. Foto: Michael Ståhl

bild 2019-11-11 kl. 10.29.18

Klart med ny skolchef i Borgholm

[2019-11-11]

Efter en snabb process har Borgholm hittat ny utbildningschef.

– Det fanns ingenting att fundera på när frågan kom, säger Växjöbon Roland Hybelius, som tillträder tjänsten den 1 mars nästa år.

BORGHOLM.

Rekryteringsprocessen fram till anställningsbeslut av kommunstyrelsen får beröm från flera håll.

– Jag är oerhört imponerad, ett kanonjobb, säger oppositionsrådet Carl Malgerud (M).

När ansökningstiden gick ut i början av oktober stod det klart att arton personer kände sig lämpade att ta över den lediga rollen som utbildningschef i Borgholm, tretton män och fem kvinnor fanns på listan som kvickt kokades ner till fem namn.

Vid månadsskiftet kunde Ölandsbladet avslöja att fem hade blivit till två: Roland Hybelius, områdeschef på utbildningsförvaltningen i Växjö och Ulf Nilsson, huvudrektor på Kalmarsundsskolan.

Och kommunens val blev:

– Jag är oerhört glad över att kunna presentera Roland Hybelius som ny utbildningschef, glad och stolt. Vi känner oss trygga med valet, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S) minuterna efter att kommunstyrelsens på fredagsmorgonen enhälligt gjort sitt val.

Med något mindre bokstäver förklarar den sedan 33 år tillbaka Växjö kommun-anställde 56-åringen varför han nu tar 14-milaklivet över bron.

– Jag och min fru har boende här i Borgholm, sedan i mars i år har vi lägenhet i Resedan, och jag hade redan tidigare sagt att det finns ett jobb här i Borgholm som vore jätteintressant att ha och så kom det!

Den egna chefsstilen beskrivs som målinriktad, kommunikativ och tydlig.

Att han brinner för barn och ungas utbildning är en självklarhet i sammanhanget och mottagandet så här långt från den framtida arbetsgivaren kommenteras så här:

– Jag har känt mig oerhört välkommen, ett gott bemötande och ett intresse för utbildningsfrågorna.

Programförklaring?

– Det vore lite oseriöst att göra det nu. Först ska jag skaffa mig en bild av verksamheten och göra en analys av vilka utmaningar utbildningsverksamheten i Borgholm har framöver, vissa av dem är säkert samma här som överallt: ekonomin, kompetensförsörjning och kvaliteten. Och här gäller det att bibehålla den goda kvalitet som finns, säger Roland Hybelius och har inga direkta åsikter om småskolors vara eller icke vara.

– För mig är det en kvalitetsfråga, så länge man har en kvalitet som motsvarar skollagens krav har jag inga synpunkter, om inte får man tänka till.

Känslan när du börjar den 1 mars nästa år?

– Det ska bli spännande och väldigt intressant.

Förväntansfull är även kommunchef Jens Odevall:

– Jag är övertygad om att Roland kommer att bidra till Borgholms utveckling i mycket, jag ser fram emot hans inspel och klokheter.

Ur Ölandsbladet lördag 9 november 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30