Kommunen ger klartecken till satsningar på Kapelludden samt Halltorps Gästgiveri, på Kapelludden handlar det om sexton nya stugor. ”I bästa fall hinner vi med halva antalet till nästa säsong”, säger Thomas Nilsson (bilden) på Kapelludden. Foto: Michael Ståhl

bild 2018-10-30 kl. 09.22.21

Klartecken till storsatsningar

[2018-10-30]

Två mångmiljoninvesteringar inom turismnäringen har fått grönt ljus av Borgholms kommun, medan ett tredje projekt rekommenderas att återkomma. – Vi är taggade, säger Thomas Nilsson på Kapelludden AB efter kommunens ja till sexton nya stugor på campingområdet.

BORGHOLM.

Det var i början av augusti Ölandsbladet kunde berätta att Kapelludden AB ansökte om bygglov för sexton nya campingstugor, merparten 55 kvadratmeter stora.

Nu har samhällsbyggnadsnämnden tittat på ärendet för att i förra veckan ge projektet både strandskyddsdispens och bygglov.

– Dispensen är inom citationstecken en kopia på den dispens länsstyrelsen gav för två år sedan så den borde vara hållbar, kommenterar nämndordförande Lennart Bohlin (FÖL).

– När det gäller bygglovet finns det enligt vår bedömning inte tid att gå fram med en detaljplan, därför går vi i ett första steg fram med ett bygglov och sedan får vi se hur lovet klarar en eventuell överprövning.

Ett (1) yttrande från berörda grannar inkom innan beslutet och det var negativt.

– Annars väldigt lite protester. Om den personen sedan överklagar får länsstyrelsen först göra en bedömning om denne är i en sådan situation att den har rätt att överklaga, påpekar Lennart Bohlin.

Thomas Nilsson på Kapelludden gläds åt det positiva beskedet.

– Vi är jätteglada, vi har ju testat den här idén tidigare och då gick det inte. Så nu är vi taggade och motiverade och vill göra det här på ett bra sätt.

Tidplan?

– I bästa fall hinner vi med halva antalet till nästa säsong.

Ja under nämndens sammanträde fick även Halltorpsgruppens omfattande satsning på Halltorps Gästgiveri, presenterad i Ölandsbladet den 21 september i år.

Bolagets ansökan gällde bland annat tillbyggnader vid entréerna och på innergården samt en fyra våningar hög rum- och konferensdel i väster, det sistnämnda ströks dock på egen begäran innan nämnden gick till beslut.

– Jag vet inte varför de strök den, säger Lennart Bohlin för att samtidigt konstatera att den höga utbyggnaden i väster hade varit ”dominant med stor omgivningspåverkan”.

– Så nu gick deras ansökan igenom utan prut, inga konstigheter.

Jörgen Johansson i Halltorpsgruppen förklarar att den västra delen ”absolut finns kvar” i destinationsbyggandet utan att vara högsta prioritet.

– Det var inte aktuellt att bygga den nu ändå, så varför krångla till det? I och med närheten till grannar kunde det bli överklagat och då hade allt dragit ut på tiden, därför valde vi att bara gå fram med det som ska byggas nu, säger han till Ölandsbladet och gillar det han nu fått höra från kommunen.

– Det är vi tacksamma för, annars finns det ju alltid en liten osäkerhetsfaktor i bygglov så nu är det full gas framåt.

Svårare är det för Norlandia Fastigheter att få igenom sin vision för Strand Hotell.

Bolagets första ansökan om en sju-åtta våningar hög nybyggnation på ytan där det idag är parkering plus ytterligare en våning på huvudbyggnaden har redan fått nej och även en reviderad ansökan – nu med bantat nybygge till fem våningar – möts med tveksamhet.

– De har gjort några anpassningar som är positiva. Men vi vill att de tittar lite mer på hur de ska säkerställa byggnaderna. Ny bebyggelse får inte placeras på en nivå lägre än 2,8 meter över havet och det blir ganska knepigt att klara det i den miljön, de har inte sagt något om hur de ska fixa det, säger Lennart Bohlin.

Så ert beslut blev på nytt nej?

– Vi tog bort det som beslutsärende eftersom vi anser att de bör göra ytterligare utredning innan beslut.

Ur Ölandsbladet  tisdag 30 Oktober 2018, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 24 Sep

Ölands kyrkor bilder och betraktelser

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
tor 26 Sep

Skördefest

Pågår: 2019-09-26 - 2019-09-29
fre 27 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Loppis i södra parken

Tid: 10:00-16:00
lör 28 Sep

Magica Unlimited – en orientalisk dansföreställning

Borgholms torg, Borgholm Tid: 19.00-19.30
lör 28 Sep

Trädgårdsfest.

Trädgårdsgatan 13., Borgholm Tid: 10.00-15.00
fre 29 Nov

Ljuständning

Tid: 18:00-19:00
fre 29 Nov

Ljuständning.

Borgholms Torg, Borgholm Tid: 16.00-17.00