Lars-Olof Forsberg, Borgholm, är en 80-årig man som tycker om att vara i farten. Tillsammans med en kompanjon framställer han av lokalt odlad raps öländsk rapsolja och levererar till kunder. Foto: Carin von Post

bild 2019-09-16 kl. 10.21.57

Lars-Olof förädlar raps

[2019-09-16]

Lars-Olof Forsberg, Borgholm, startade Halltorps Gästgiveri, har varit turistchef och är numera känd som delägare i Ekberg & Forsberg AB som utvinner olja från den öländska rapsen.
Nu fyller han 80 år.

BORGHOLM.
Lars-Olof föddes på Södra BB i Stockholm och växte upp i Bromma. Efter genomgången realskola och handelsstudentexamen på Schartau i Stockholm började Lars-Olof i fotobranschen hos Öbergs Foto i Stockholm. Där arbetade han i mörkrummet och avancerade efter en tid till butikschef. Intresset för försäljning medförde att han kom att arbeta med industriförsäljning, kontorsmaskinsförsäljning och kopieringsapparater med mera. Han arbetade på Original Odhner i Stockholm och var senare anställd hos Brendler & Åkerberg som vd för Intercopy AB.
1965 började Lars-Olof som ansvarig för försäljning av foto- och billampor på Svenska Thorn AB, avancerade efter ett år till filialchef i Sundsvall för att efter några år bli vd i det nystartade dotterbolaget DER TV-abonnemang.
Efter ett påskbesök på hustru Margaretas födelseort Borgholm 1970, startade makarna restaurang Traktören, före detta Rytters, i Borgholm midsommaren 1971. Restaurangen som var öppen året runt blev snabbt innestället i Borgholm med vällagad mat i en trevlig miljö. Verksamheten byggdes ut och såldes efter fyra framgångsrika år. Istället inropades Halltorps Gästgiveri på en offentlig auktion, ett före detta ålderdomshem som var i mycket dåligt skick. Det renoverades på ett pietetsfullt sätt och öppnade 1975. Året därpå kom familjen Josef Weichl in i företaget som delägare.
Några år senare hoppade Lars-Olof av för att arbeta som turistchef med början 1978. Efter sex år blev han och hustrun åter kompanjoner med familjen Josef Weichl. De öppnade Calmar Halmkrog i Kalmar vid det gamla färjeläget.
Lars-Olof har suttit med i flera styrelser såsom Kalmar Läns Handelskammare, SCR, Ölands Servicekedja med flera. Han var med i ssa-rådet i Borgholm sedan det startades 1982 och har även varit ordförande i Ölands Golfklubb.
Att vara sin egen inom hotell- och restaurangbranschen gav inte så mycket fritid men vid de få tillfällena ägnades den åt golf, skidor och resor. Under senare tid har föreningslivet minskat varför numera enbart medlemskap i Lions Club, Borgholm återstår där han numera är både sekreterare och kassör.
Lars-Olof är sedan den 1 augusti 2009 gift med Els-Mari Stedeford från Kalmar.
År 2010 såldes livsverket Halltorps Gästgiveri och Lars-Olof fick känna på pensionärslivet. Något år senare blev han kompanjon med före detta journalisten Sven Ekberg då denne fått honom intresserad av öländsk rapsolja. De driver nu framgångsrikt företaget Ekberg & Forsberg AB som säljer den enda ekologiska rapsoljan på Öland från jordbruksföretaget Magi i Gillsättra. Företaget producerar den goda oljan i sex smaker förutom den naturella. Som ung hade Lars-Olof alltid önskat sig en egen fabrik och han inser att för närvarande är det, det närmaste han kommer idag.
– Jag är en orolig person på nå´t sätt, vill syssla med någonting. Det är därför det här med rapsoljan betyder så mycket.
– Jag håller igång och det här med det sociala, det är viktigt för mig.
2018 tilldelades Lars-Olof Forsberg Gyllene Pumpan tillsammans med kompanjonen Sven Ekberg för deras kulinariska satsning med öländsk rapsolja. Samma år lanserade de öländsk jordgubbsvinäger.
Lars-Olof är en älskare av god mat.
– Jag kan inte laga mat, säger han.
När hustrun Els-Mari arbetar blir det färdiga portioner från frysen.
– Om jag drar fram kastruller, kryddor och det, ja, då blir inte det bra. Nej, vi ska inte chansa.
Det finns även andra alternativ för Lars-Olof.
– Nu har jag tur att Nisses Fisk finns. Då får jag mitt lystmäte på det, skaldjur.
Två tragiska händelser har drabbat Lars-Olof under åren som gått. Det var när hans hustru Margareta var sjuk i tre år och gick bort år 2006. Det näst värsta var när Halltorp gick i konkurs 1992.
– Vi fick ju fortsätta, säger Lars-Olof.
Halltorps Gästgiveri hade gott anseende och blev ett av Sveriges mest kända gästgiverier.
– Det var en lättare tid att göra sig känd.
Lars-Olof har sönerna Anders och Magnus i sitt tidigare äktenskap och till sin glädje även tre barnbarn.
När Lars-Olof fyllde 50 år hade han en stor minnesvärd fest på Borgholms slott.
– Det kan jag inte slå. Därför vill jag inte ha någon fest.
Högtidsdagen firar han i lugn och ro tillsammans med hustrun Els-Mari och goda vänner.

Ur Ölandsbladet lördag 14 september 2019, Carin von Post

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00