Lennart Axelsson, Borgholm, blir bland annat uppvaktad av kyrkoherde Anna Lundin Leander på högtidsdagen när han fyller 100 år. Foto: Åke Johansson

bild 2019-09-23 kl. 11.31.55

Lennart Axelsson fyllde 100 år

[2019-09-23]

100 år fyllde Lennart Axelsson, Borgholm, den 13 september och det firades tillsammans med släkt och vänner med flera.

BORGHOLM.

Lennart är född i ett statarsamhälle i Småland på herrgården Drettinge gård i Dädesjö socken. När han var sex år började han på byskolan till gården där statarnas och torparnas barn gick. Intresset för studier grundlades på IOGT-logen i Braås där det fanns ett bibliotek. Han fick stipendier och studerade vidare på Grimslövs folkhögskola. Efter ytterligare studier på Bollerups Lantbruksinstitut fortsatte han så småningom på Lantbruksuniversitetet Alnarp till jordbruksinstruktör. Han blev därefter verksam på Gotlands Läns Hushållningssällskap och hade hela ön som arbetsområde. Efter åtta år blev han sedan anställd som förste jordbruksinstruktör på Kalmar Läns Hushållningssällskap och stationerad i Borgholm. Lennart var intresserad av sitt arbete och trivdes med gemenskapen med lantbrukarna. Öland var det huvudsakliga arbetsområdet. Han träffade Margit Karlsson från Hallnäs och de vigdes 1962. De fick 51 år tillsammans.

Mycket av Lennarts fritid har gått till föreningslivet. Några av dem är Röda korset där han har varit medlem i 65 år och IOGT-NTO i 85 år. Andra intressen har varit resor och att sjunga i Borgholms kyrkokör där han var en av medlemmarna i 40 år. Det medförde att han senare blev kyrkvärd i många år efter pensioneringen. Han fick även styrelseuppdrag inom både kyrkogårdsförvaltningen samt kyrkorådet där han var ordförande en period.

På högtidsdagen uppvaktades Lennart av kommunalrådet Ilko Corkovic och Lars-Gunnar Fagerberg, vännerna från IOGT-NTO, representanter från Tempel Riddare Orden samt kyrkoherde Anna Lundin Leander från Svenska kyrkan. Dottern Helena, bosatt i Jönköping och de två barnbarnen deltog också i firandet. Det bjöds på kaffekalas och Lennart fick en trevlig samvaro. Dagen efter firades han av övrig släkt och vänner i hemmet.

Ur Ölandsbladet torsdag 19 september 2019, Carin von Post

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30