Tolv personer förlorar jobbet när Liljas stänger anläggningen i Borgholm, endast tre i personalstyrkan får fortsatt anställning med placering i Kalmar. Foto: Michael Ståhl

bild 2019-10-17 kl. 09.57.27

Liljas – tolv förlorar jobbet

[2019-10-17]

Tolv personer förlorar jobbet när Liljas stänger i Borgholm, endast tre får fortsatt anställning inom koncernen. – Det här är jättedåligt skött, stämningen är riktigt dålig, säger en av de uppsagda till tidningen.

BORGHOLM.

Förra torsdagen fick den femton man stora personalstyrkan på Liljas i Borgholm beskedet att anläggningen läggs ner från och med den 20 december.

När Ölandsbladet försökte få kommentarer av fackklubben samt de anställda hänvisade samtliga till företagets vd Oscar Cullberg, som i sin tur var förtegen om vad företaget hade att erbjuda personalen.

– Låt oss återkomma i den frågan och ta den senare. Samtalen med personalen kommer att fortsätta. Igår fick de beskedet och nu måste de få smälta saker och ting och sedan kan vi gå vidare i samtalen, sade denne till tidningen på fredagen och ville inte kommentera om företaget varslat delar av, eller hela, personalstyrkan om uppsägning.

Nu bekräftar en av de anställda de uppgifter Ölandsbladet nåddes av i måndags, endast tre personer – en säljare samt två med ledande befattningar – får fortsatt anställning med placering i Kalmar.

Resterande tolv sägs upp och förlorar sina jobb.

– Inga jobberbjudanden överhuvudtaget, de (Liljas) vill inte hjälpa till med någonting och det var direkt ”Nej tyvärr, ni kan inte få jobb i Kalmar”. De bygger en jätteanläggning i Kalmar och vi tolv kunde få plats där, men det är nej. De tar våra kunder i Borgholm för att de investerar i Kalmar, säger den anställde, som vill vara anonym, till tidningen.

När uppsagda under uppsägningstiden får nytt jobb säger Arbetsrätten att arbetsgivaren, i det här fallet Liljas, kan dra av den ”nya” lönen från uppsägningslönen, det finns ingen rätt till dubbla löner.

Samtidigt förekommer det överenskommelser mellan arbetsgivare och arbetstagare där uppsägningslönen är avräkningsfri.

– Det säger Liljas nej till. Man tycker att de kunde göra något för oss, men det vill man inte. Det här är jättedåligt skött, stämningen är riktigt dålig. Vi är arga och kunderna är arga, jag tycker synd om kunderna.

Företagsledningen kritiseras även för att mer eller mindre vara osynlig.

– Ägaren (Ingemar Andersson) har inte visat sig, vår vd kom hit och läste från en lapp och sedan försvann han – den ende som varit här är personalchefen.

Nedläggningen har förklarats med vikande bilförsäljning, höga krav från generalagenter samt dålig beläggning i verkstaden.

– Det stämmer inte, det är fullt upp i verkstaden. Alla sliter och kämpar. Det enda nedåtgående är bilförsäljningen, säger den anställde.

Kände ni redan innan beskedet att det här var på gång?

– Lite så, när vår kompressor gick sönder ville man inte byta ut den mot en ny, man hyrde i stället. Då förstod vi att de inte ville satsa i Borgholm.

Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) berättar att kommunen har tagit kontakt med företagsledningen för möte.

– Vi vill framföra våra synpunkter och farhågor och se om det finns möjlighet att rädda någonting. Det är många arbetstillfällen som försvinner på ett bräde och det känns lite som att Borgholm får betala priset för Liljas satsningar i Kalmar, säger denne till tidningen.

I kommunens vågskål finns även servicen på kommunens bilar.

Ur Ölandsbladet tisdag 14 oktober 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30