Bygglovet är klart och upphandlingen är i gång. Till sommaren är planen att det ska finnas en byggnad med sex toaletter mellan Lilla Hamnkontoret och Ebbas by the sea. Foto: Alexander Jensen

bild 2019-04-08 kl. 08.58.28

Lösning finns på toalettfrågan i hamnen

[2019-04-08]

Toalettfrågan i Borgholms hamn har varit aktuell i flera år. Både besökare och krogägare har efterfrågat fler. Nu har kommunen kommit fram till en permanent lösning.

BORGHOLM.

Borgholms hamn har utvecklats rejält de senaste åren och därmed har behovet av fler allmänna toaletter ökat. Krogarna och besökare har efterfrågat detta i flera år och nu finns det en lösning.

– Det har tyvärr dragit ut på tiden och det skulle ha varit klart i höstas men vi var kort om folk då. Nu är bygglovet klart och arbetet ligger på upphandling, säger Jens Odevall, kommunchef på Borgholms kommun.

Det kommer att finnas sex toaletter i en byggnad som är mellan 35-40 kvadratmeter stor. Den ska byggas bredvid restaurangerna Lilla Hamnkontoret och Ebbas by the sea, mot vägen.

– Det blir en fin byggnad som kommer att smälta in i miljön. Detta är den bästa möjliga platsen. Vi har tittat på andra platser men det här blir bäst. För det behöver vara toaletter i anslutning till serveringarna. De två som finns nu räcker inte.

– De kommer också att utrustas med betalsystem. Dels ger det intäkter men det minskar framför allt åverkan på toaletterna. Det ska inte bli med mynt utan något smidigt som exempelvis Swish eller kort.

Det kan kännas märkligt att en så attraktiv plats ska användas till toaletter…

– Det kan man tycka spontant.  Vi har som sagt tittat på alternativa platser och det blir inte riktigt bra om toaletterna inte ligger i anslutning till serveringarna och det är även ett populärt promenadstråk.

– Vi kommer också att möjliggöra servering bakom byggnaden ut mot vattnet. En annan plats skulle också fördröja det ytterligare.

Varför skulle det fördröjas?

– För toaletterna finns med i utvecklingsskisserna för hamnen, då blir det smidigare med bygglovsförfarandet och det är förberett med exempelvis rör. Det är bara att gräva upp och koppla in. Det viktigaste för alla parter är att det kommer till stånd nu.

När ska det vara klart?

– Det ska vara på plats till högsäsongen men beslut kan överklagas. Blir det fördröjt kommer vi att ordna en tillfällig lösning.

Ur Ölandsbladet  lördag 6 april 2019, Alexander Jensen

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
lör 29 Feb

ROCKFEST ON TOUR

NATTKLUBBEN BORGHOLM 11:2, BORGHOLM Tid: 19 30-03 00 Pågår: 2020-02-29 - 2020-03-01
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30