Jeanette och Johan Ericksson har ett rikt program med författarbesök i vår.

bokhandel

”Målet är en levande bokhandel”

[2016-04-12]

Borgholms bok- och pappershandel är som humlan som flyger fast den egentligen inte kan, bokhandeln finns i lilla Borgholm fast staden egentligen är för liten för något så exklusivt.

– Egentligen borde alla kommuner ha en bokhandel, säger Johan Ericksson, bokhandlare.

– Borgholm är en liten stad, egentligen ska vi inte finnas här, men vi har tur: turisterna, sommarfolket och deltidsboende vill köpa böcker och kontorsmaterial, vår bokhandel är den enda kompletta på Öland; Stenåsa har Naturbokhandeln men den är specialiserad på allt om natur.

– Vi, Jeanette och jag tog över här 2011 och vi fick lära oss allt från grunden, men inte minst viktigt, vi ingår i en samarbetsgrupp, JB-gruppen som startade på 1980-talet, som en motreaktion till de stora aktörerna. JB-gruppen arbetar på små orter. Vi är inte styrda uppifrån, utan arbetar helt själva. JB-gruppen har byggt upp ett effektivt nätverk med administration, heltidsanställd personal, vi träffas regelbundet, vår ordförande, Katarina Jansson arbetar i Dillbergs i Kalmar.

Hur gör man för att överleva?

– Man ordnar aktiviteter. Vårt mål är att det ska hända mycket i bokhandeln. Vårt program i vår och i sommar är redan i full gång och vi fortsätter i höst med fler bokmöten. Vi har bokat in onsdagar för författarbesök. I morgon, onsdag, är ornitologen Pav Johnsson här. Nästa onsdag kommer Leif Svensson, författare till ”Nanda”. Torsten Jansson pratar om Möten med Ölands Orchidéer, marinarkeologen Lars Einarsson berättar om sin bok, Regalskeppet Kronan. Under Öland spirar har Borgholms Handelsträdgård, i samarbete med Borgholms bokhandel, författarmöten med Annelie Johansson, verksam på Rosendals trädgård, kåserar om sin bok, Så ett frö! och dagen efter kommer Tina Råman och ’pratar skit’ om, Gödsel, en viktig bok för odlare.

– Världsbokveckan satsar i år på barnböcker. Vi är angelägna om att nästa generation barn ska börja läsa tidigt så vi delar ut en bok till varje 7-åring. När barnen kommer till oss, har de med sig ett lösenord, då får de en bok. Vi hoppas att det ska främja barnens läsande i framtiden.

– Som tur är så infaller inte bokmässan samtidigt med Skördefesten i år. Vi får då möjlighet att ta hit författare. Vi jobbar redan nu inför höstens program, det är ju extra roligt i år eftersom Borgholm fyller 200 år och dessutom är Årets Ölandsby. Våra öländska författare har en extra chans att synas.

I många former trivs och arbetar den kreativa människan på Öland, hit har bildkonstnärerna sökt sig i mer än hundra år men inte bara de. Ett antal författare har levt på Öland och verkar än idag i stort antal, större än man kan tro. De ger oss anledning att tänka på vad Öland betyder som litterärt landskap. Här finns både barn- och ungdomsförfattare och vuxenlitteratur, ett rikt utbud för den som letar.

Författarbesök

13 april: Pav Johnsson om Ölandsfåglar

20 april: Leif Svensson, om ”Nanda”

27 april: Torsten Jansson, Möten med Ölands Orchidéer

4 maj: Lars Ejnarsson om Regalskeppet Kronan.

Ur Ölandsbladet den 12 april, Ragnhild Oxhagen.

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30