Fyra personer med varsina berättelser – om sina liv som författare och sina nyutkomna böcker. Fr v Mikael Bergstrand, Carin Hjulström, Anna Tell och Håkan Larsson, som också var kvällens moderator. Foto: Staffan Arvegård/N

polis-journalister-borgholm-nov17

”Man får ljuga så mycket man vill”

[2017-11-03]

Tre journalister och en polis på scenen på Strand. Årets bokafton bjöd på en spännande blandning. Två feel-goodromaner av författare med rutin till en debutant med en spänningsroman och vinexperten med en ny faktabok.

polis-journalister-borgholm-nov17 polis-journalister-borgholm-nov17

Anna Tell var kvällens debutant och intervjuades av Håkan Larsson om sin bok om förhandlare Amanda Lund i Kabul, en plats där hon har tjänstgjort som yrkesmilitär. Foto: Staffan Arvegård/N

polis-journalister-borgholm-nov17 polis-journalister-borgholm-nov17

Carin Hjulström berättade om flera oväntade och oplanerade händelser som lett fram till att hon debuterade som romanförfattare 2008 efter 30 år på tv. Foto: Staffan Arvegård/N

polis-journalister-borgholm-nov17 polis-journalister-borgholm-nov17

Mikael Bergstrands roman utspelar sig i början av 1980-talet. Under sin research inför boken läste han böcker som beskrev händelser och i miljöer. Foto: Staffan Arvegård/N

BORGHOLM
Anna Tell är polis och yrkesmilitär. Hon debuterar i höst som författare med en spänningsroman där halva handlingen utspelar sig i Kabul i Afghanistan. Och ingen kan ha mer på fötterna än hon när hon skildrar miljön. 2008 ingick hon i den militära utlandsstyrkan när 500 svenska soldater tjänstgjorde i Afghanistan.

– Jag har någon form av kärlek till Kabul och landet som sådant. Det är oerhört kontrastrikt, exotiskt och kargt, iskallt och stekhett, stor rikedom och djup fattigdom.

Idén till boken om förhandlaren Amanda Lund föddes medan Anna var i Kabul men det har tagit en tid innan hon fick den utgiven. Men när Amanda nu är född är tanken att det skall bli två böcker ytterligare med henne som huvudperson.

De övriga tre på bokaftonen på Strand är rutinerade författare med flera och olika slags böcker bakom sig. Carin Hjulström må vara mest känd från sina 30 år på tv, men hon har sedan 2009 skrivit sex romaner. Med höstens nya har hon skrivit fyra om den älskade huvudkaraktären Frida Fors.

– Efter tre böcker om Frida ville jag skriva något annat, men överallt dit jag kom frågade man efter Frida. Så till slut föll jag till föga. Och jag planerar att låta henne leva vidare i minst en bok till som kommer om ett år.

Carin berättar att hennes romaner alltid har en förankring i någon aktuell samhällsfråga. Allt från avfolkningsproblematik till svenska folkets sexvanor och demonstrerande nazister.

Publiken fick också lyssna till Mikael Bergstrand som efter flera kriminalromaner och fyra romaner i indisk miljö har skrivit om en odräglig ung man som flyttar till Stockholm där han får jobb som hemsamarit.

– Det bästa med att vara författare är att man får ljuga så mycket man vill. Att ljuga på riktigt har jag lärt mig av min mamma som slog alla rekord på det området.

Sist ut var Håkan Larsson, professionell vinprovare och amatörkock. I sin nya bok, den trettonde i ordningen, väver han ihop de båda områdena och ger läsaren råd om vilken som är den bästa maten till vinet som man har därhemma.

– Många tror att det är svårt med viner, men det är helt fel. Alla kan pröva viner, det är bara att dofta, smaka och tycka.

Sist men inte minst uppmanade han åhörarna att vara otrogna. På systemet. ”Våga pröva nya viner, rätt vad det är hittar ni något som är riktigt bra”.

Ur Ölandsbladet Fredag 3 november 2017, Maria Wiell.

DET HÄNDER I BORGHOLM

tis 22 Jan

Om Skedemosse med Jan Henrik Fallgren

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00