Leo Eriksson berättade om Sollidens slott. Foto: Elisabeth Andersson

bild 2019-11-12 kl. 11.30.45

Månadsmöte för Blåeldens medlemmar

[2019-11-12]

Solen glittrade vackert i Kalmarsunds vågor denna sista oktoberdag då SPF Seniorerna Blåeldens medlemmar samlades för månadsmöte i Strand hotells vackra matsal.

BORGHOLM.

Vi började med lunch som bestod av torskrygg, potatismos och gratinerad blomkål och det hela smakade mycket bra. Därefter visade och berättade Leo Eriksson, slottsfogde på Sollidens slott om just ”Solliden, ett nordiskt Capri”.

Leo startade med en 100-årig bild av drottning Victoria (1862 Karlsruhe, Tyskland – 1930 Rom). Victoria var född prinsessa av Baden och hon var också barnbarns barn till kung Gustav IV Adolf och hennes farmor var Sophia Vilhelmina, prinsessa av Sverige och gift med storhertig Leopold av Baden. På ett visat foto ses Victoria och på väggen bakom finns bland annat en målning av hennes släkting Gustav Wasa. Kungliga bröllop planerades politiskt men enligt kvarlämnade brev blev Victoria och Gustaf förälskade. Den blivande drottningen hade fått en mycket bra uppfostran och kunde förutom det tyska språket även engelska och franska.

Hon kunde teckna, måla och var en duktig pianist samt fick undervisning i historia. Sedermera blev hon också en mycket duktig fotograf.

Gustaf och Victoria gifte sig 1881 och de blev föräldrar till tre pojkar; Gustaf Adolf, Wilhelm och Erik. Kung Oscar II dog 1907 och de blev kung och drottning. Victoria var sjuklig sedan unga år och vistades mycket utomlands i Tyskland, Italien och Egypten. Där fick hon idén att bygga Solliden på Öland. Hennes föräldrar erbjöd sig att bekosta en sommarvilla och drottningen köpte en bit av Kungsgården utanför Borgholm. Arkitekten Torben Grut och Victoria hade en omfattande brevväxling kring bygget och fick även hjälp av Axel Munthe med italienska och grekiska bygginslag. Allt material skeppades in med båtar och det byggdes lätta järnvägar mellan 1902–1906 för att forsla materialet upp till bygget. 1906 stod Solliden klart och därefter anlades parken. Drottningen vistades ofta på Solliden och sista gången var 1926. Efter Victorias död 1930 erhöll kungen Solliden och han bekostade elektrifiering och elvärme. Kungen trivdes på Solliden och vänskap odlades med Axel Munthe som också inbjöds ofta.

Gustaf V testamenterade Solliden till sitt barnbarns barn, nuvarande kungen och det är Karl XIV Gustafs privata slott. Under nuvarande kungen har Solliden öppnat sig mycket mer och omsättningen har fördubblats de senaste fem åren men det går fortfarande med förlust. På sommaren är det cirka 60 personer anställda. Kungen är mycket intresserad av miljön och för uppvärmning har skapats ett eget värmeverk som tar tillvara döda träd. Alla hus inom Sollidens mark värms upp av detta. Vattnet tas också tillvara på olika sätt och återvinns. Sollidens 1850-tals park är unik då inga pengar har funnits tidigare för att ändra den och den därmed har blivit bevarad och detsamma gäller den Engelska parken. Tyvärr tog tiden slut här men Leo berättade mycket intressant och spännande.

Avslutningsvis var det information kring det avslutande julbordet som sker den 5 december med ny tid och inte minst utlottning av fina vinster.

Ur Ölandsbladet tisdag 12 november 2019, Elisabeth Andersson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30