Under sin utbildningstid höll Annica Hedman prova-på-pass i Mediyoga och då fick bland annat hennes familj, här på bild, prova. Efter att ha utbildat sig färdigt har hon erbjudit pass flera gånger i veckan. Foto: Privat

bild 2019-08-13 kl. 09.13.28

”Mediyoga passar alla”

[2019-08-13]

– Mediyoga är ett svenskt koncept och det finns forskning som visar att det verkligen fungerar, säger Annica Hedman som sedan i våras är instruktör i Mediyoga och erbjuder pass bland annat vid restaurangen Systrarna på Höjden vid Borgholms slottsruin.

BORGHOLM.

Annica Hedman förklarar att Mediyoga är en certifierad yogaform för rehabilitering. Den liknar till viss del andra former av yoga men skiljer sig även en del från dem.

– Den är lite förenklad och är tänkt att även kunna passa in i svensk sjukvård eftersom den är så läkande och det har fungerat bra, säger Annica.

Hon berättar att den utvecklades av en yoga-instruktör som heter Göran Boll och han fick tidigt kontakt med en klinik på Danderyds sjukhus.

– Där använde man den först till hjärtpatienter, för att stärka kroppen i allmänhet och få ner pulsen, säger Annica och tillägger att man senare även erbjudit Mediyoga till cancerpatienter.

Själv kom Annica i kontakt med det i samband med att hon fick diabetes förra året. Hon ville då prova nya vägar och hittade en instruktörskurs i den här yoga-formen, som hon bestämde sig för att gå i syfte att själv kunna praktisera den.

– Det har hjälpt mig jättemycket och mina diabetesvärden är mycket bättre, säger hon.

Hon tränar själv sin yoga varje dag och kom snart fram till att hon ville instruera andra också. I kursen ingick det att man skulle ge prova-på-pass och sedan dess har Annica gett lektioner. Sedan i början av juni har hon hållit flera pass i veckan, tre pass i den gamla skolsalen i det egna huset i Föra och ett pass vid restaurangen Systrarna på Höjden vid Borgholms slott.

– Jag kommer att fortsätta med det augusti ut och efter det kommer jag att hålla en kortare kurs för de som vill lära sig för eget utövande och jag kommer även att hålla flera pass. Och jag hoppas på att kunna samarbeta med andra som jobbar med rehabilitering, säger Annica.

Fördelarna med Mediyoga tycker hon är att den är lättillgänglig, det är ganska små och försiktiga rörelser så vem som helst kan göra dem, även om man är mindre rörlig. Hon tycker också att det är en fördel att det har forskats på den här yoga-formen och att passen är utformade för att vara likadana vilken instruktör som än håller i dem.

– Man kan göra det här både sittande och liggande, jag har även haft personer i rullstol som har provat, säger Annica.

Det finns tre olika instruktörsnivåer inom Mediyoga: instruktör, lärare och terapeut. Som det sistnämnda får man även skriva ut den här yogan på recept.

– För att få utbilda sig till instruktör i det här finns det krav på att man ska ha en grundkurs i medicin, det finns en baskurs som är en del av undersköterskeutbildningen som man kan gå, säger Annica.

Nu söker hon efter en lokal i Borgholm för att kunna ge flera pass och hon kommer också att vara med på Må Bra-mässan som är i Borgholm i slutet av augusti.

Ur Ölandsbladet tisdag 13 augusti 2019, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00