Det blev jubileumskalas i trädgården vid Grindstugan när Hela Människan Ria Borgholm firade sitt 25-årsjubileum med öppet hus, fika, mat och musik på lördagen. Foto: Carin Svensson

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 09.31.38

Musik och glädje vid 25-årsjubileum

[2018-09-12]

För tjugofem år sedan gick kyrkorna på Öland samman, något behövde göras för utslagna människor. Med prästen Martin Fogelberg i spetsen skapades en grupp som senare startade Ria i Borgholm. Numera heter det Hela människan Ria Borgholm och i år firar de 25-årsjubileum.


BORGHOLM.
 Detta jubileum firades i lördags med mat, fika, gemenskap och musik i Grindstugans trädgård. Och det är ungefär det som verksamheten till vardags också bygger på; mat, fika, gemenskap och musik.
– Jag trivs här på Ria, här får jag gröt till frukost på morgnarna och jag får sjunga, fika, äta mat och prata med mina kompisar, vi har mycket trevligt här på Ria, säger Stig Ander, som är där i stort sett varje dag.
Han och många av de andra som gärna besöker verksamheten var med på lördagens jubileumsfirande. Så även en del av de volontärer som jobbar där, bland annat Sonja Törneke som varit med ända sedan uppstartsfasen i början av 90-talet.
– Jag har varit volontär och även suttit i styrelsen och nu är jag volontär i butiken (secondhand-butik i Borgholm, reds anm.), det blir många möten och jag känner för de här människorna som har ramlat mellan maskorna, säger Sonja.
Sedan april i år är Marianne Jensen-Rose ny verksamhetsledare för Hela människan Ria Borgholm. Hon berättar lite om verksamheten:
– Fyra förmiddagar har vi kaffe och frukost här i Grindstugan, de som kommer hit kommer då och äter och fikar och pratar lite. Vi har en gemensam samling och läser i en bok, pratar om livet och olika frågor, säger Marianne.
De som kommer dit kan också sitta och läsa tidningar, spela spel eller bara prata. På onsdagskvällarna arrangeras “Café Rut”, som volontären Anne-Marie Jonasson håller i. Det är en kväll bara för kvinnor och det hålls studiecirkel, handarbetas, pratas och fikas.
På torsdagskvällarna är det gemenskapskvällar och ibland gör man utflykter.
– För många blir det här som ett andra hem, en hjälp till meningsfull tillvaro och gemenskap, säger Ann-Kristin Forsman, ordförande.
Hon berättar också att kommunen, som äger Grindstugan, i sommar har rustat upp och målat det lilla huset.
– Och det är vi så glada för, säger Ann-Kristin.
Verksamheten drivs med ekonomiskt stöd från kyrkorna, kommunen, Bilda, Drottning Victorias minnesfond och inkomsterna från secondhand-butiken.
Under lördagens firande var det många som gratulerade 25-åringen, däribland Miriam Eriksson som framförde gratulationer från Pingstkyrkan i Borgholm samt överlämnade en fin ko-tavla som present från sig själv.
Ur Ölandsbladet  Tisdag, 11 september 2018, Carin Svensson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30