Acke Hultsberg trivs bra med sitt jobb som rektor på Viktoriaskolan i Borgholm. Foto: Maria Brynielsson

bild 2019-09-30 kl. 06.39.59

Musikälskande rektor återvände till Öland

[2019-09-30]

Den 1 augusti tillträdde Acke Hultsberg som rektor på Viktoriaskolan. När Acke började i årskurs ett gick han på Sveriges minsta skola, Föraskolan.

BORGHOLM.
När Acke växte upp på 1980-talet bodde han med familjen på norra Öland, i Föra.
– Jag minns att vi var totalt åtta barn som gick i 1-2:an när jag gick på Föraskolan. Därefter gick jag på Södviksskolan innan vi flyttade till Kalmar.
När familjen bodde i Föra arbetade Ackes pappa som präst och mamman inom vården.
– Min pappa bytte sedan yrke och jobbade som lärare.
Numera bor Acke i Borgholm tillsammans med sin familj som består av frun och deras tre gemensamma barn. På kvällarna brukar Acke läsa för barnen. Han tycker att det är viktigt att väcka intresset för läsning redan i tidiga år.
– Att väcka barns lust att läsa är den bästa investeringen man kan ge till sina barn. Att läsa Kalle Anka, Tintin och Bamse är ett jättebra sätt att komma igång.
Acke har så länge han kan minnas tyckt om att läsa. Han jobbade på sin tidigare arbetsplats på Polhemskolan i Lund med läsutveckling och var med om att ta emot priset för Sveriges bästa skolbibliotek 2016.
– Innan vi flyttade hit så arbetade jag på Polhemskolan i 13 år.
På Viktoriaskolan går omkring 200 elever och de yngsta går i förskoleklass. Det märks att Acke trivs med sitt arbete. När han ska svara på frågan om vad som är bäst i sitt jobb som rektor på Viktoriaskolan så är han snabb med att svara.
– Det är superroligt! Jag har gjort spontana lektionsbesök och lärarna har lämnat önskemål om att jag ska vara med ibland. Som rektor har jag mängder av förväntningar på mig och allting känns så bra hittills. Det märks att det är en stor gemenskap på skolan och att man stöttar varandra.
Med ett heltidsjobb och tre små barn hemma går dagarna fort. När Acke får tid över så ägnar han det gärna till sina intressen.
– Ett av dem är att jag konsumerar musik. Jag gjorde ett försök med att spela lergök och blockflöjt när jag gick på Södviksskolan, men det blev inget mer än så, säger Acke med ett skratt.
Musikintresset har funnits länge.
– I högstadiet delade jag ut direktreklam och alla pengarna jag tjänade på det investerades på inköp av musik.
På den tiden lyssnade Acke mycket på alternativ musik, indiepop och punk. Numera är det stor variation på vad som spelas.
– Just nu är det Hüsker Dü jag lyssnar på, men det ändras fort. Jag tycker också om att lyssna på musik som ingen sjunger till, säger Acke innan han går ut på skolgården för att prata med några elever.

Ur Ölandsbladet lördag 28 september 2019, Maria Brynielsson

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 26 Feb

Slöjdcafé i Rälla

Bibliotek Rälla, Rälla Tid: 17:30-20:00
ons 26 Feb

Dokumentärfilm om turismen på Öland

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19.00-20:00
mån 02 Mar

Slöjdkafé: virka kärleksknutar

Runstens bibliotek, Runsten Tid: 18.00-20.30
tor 26 Mar

Författarbesök

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 19:00-20:30
ons 22 Jul

Diggiloo i Borgholm

Idrottsplatsen , Borgholm Tid: 16:30