Eddie Forsman (M) drog igång det effektiviseringsarbete som tillsammans med ett fem miljoner kronor stort budgettillskott gör att socialnämnden kan vara på väg att klara årets budgetmål. Foto: Michael Ståhl

bild 2019-09-16 kl. 10.13.36

Nämnd på väg hitta balansen

[2019-09-16]

Genomförda effektiviseringar och fem miljoner kronor i budgettillskott – då kan socialnämnden i Borgholm återfå balansen.
– Som det ser ut idag kommer vi att klara budget, säger nämndens 2:e vice ordförande Eddie Forsman (M).

BORGHOLM.
För ett år sedan var situationen den omvända.
– Vid den här tiden då tror jag att vi låg på 21 miljoner kronor back, säger moderaten Eddie Forsman, initiativtagare till flera åtgärder som långsiktigt ska få ilsket röda siffror att bli behagligt svarta.
Den senaste uppföljningen visar att ekonomin är på rätt väg – efter stöd från andra samt genomförda och pågående effektiviseringar.
– Genom budgettillskottet på fem miljoner kronor ser det ut som att vi kommer klara budget i balans 2019. Det är lite preliminärt, men ändå rätt fasta siffror.
Resultatet för stunden är minus 4,1 miljoner kronor, förhoppningen och målsättningen är att detta underskott ska hämtas in under årets kvarvarande månader. Prognosen pekar mot en sådan utveckling,
– Vi tror att vi kommer ifatt till årsskiftet. Visst, vi lever i en föränderlig värld, men vet var det kan sticka iväg (försörjningsstöd och placeringar) och tittar på hur de bitarna kan minimeras.
Det sedan förra året igångsatta effektiviseringsarbetet har enligt Eddie Forsman hittilldags gett cirka 19 miljoner kronor.
– På grund av träget arbete, personalen ställer upp otroligt bra, de ska ha en stor eloge.
– Och vi är ett bra gäng i den politiska gruppen med bra resonemang där vi är överens om tagen och det är likadant inom tjänstemannakåren. Samtidigt går det inte att slappna av, det gäller att vara på tårna hela tiden.
I veckan meddelade nämndens ordförande Magnus Ståhl (S) att han efter en längre tids frånvaro avsäger sig uppdraget. Därmed ska socialdemokraterna hitta en ny ordförande i de egna leden.
– Socialdemokraterna äger ordförandefrågan och det har bytts ordförande hipp som happ de sista åren, jag har ju själv varit inne som ordförande två gånger. Jag hoppas att de tar sig en rejäl funderare, vi är ett bra gäng nu och börjar man byta ut för många kan det bli konsekvenser.
Om du mot förmodan skulle få frågan, din partitillhörighet till trots, vad skulle du svara?
– Då skulle jag självklart ta mig en funderare.

Ur Ölandsbladet lördag 14 september 2019, Michael Ståhl

DET HÄNDER I BORGHOLM

tor 24 Oct

Författarbesök – Elisabeth Öhman

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00
lör 26 Oct

Samtal med poeten Lennart Sjögren

Borgholms bibliotek, BORGHOLM Tid: 14:00-15:00
lör 26 Oct

Familjedag i Borgholm

Borgholm Tid: 10:00-15:00
tis 29 Oct

Slöjdcafé – slöjda i läder

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 30 Oct

Borgholms Författarafton

Folkets Hus, Borgholm Tid: 19:00-22:00
ons 06 Nov

Kvinnliga pionjärer

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 19:00-20:00
ons 13 Nov

Stickcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 18:00-20:30
ons 13 Nov

Författarbesök – Tove Folkesson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30-20:00