Berndt Bengtsson har bevarat en kollektion av kläder som hans företag Stayton sydde och sålde, här en collegebyxa. Foto: Anders Marell

berndt-g13 kopia

När Berndt var modekung

[2017-10-23]

Galleri 13 på Trädgårdsgatan i Borgholm ställer inte bara ut konst. Med början idag lördag fylls det övre etaget i lokalen upp av en nostalgisk textilutställning, som får oss att minnas 1960-talets och Elvis Presleys tighta byx- och långa polisongstil, men även 1970-talets ABBA-medlemmar med utställda byxor.

berndt-g13 kopia berndt-g13 kopia

Berndt Bengtsson har bevarat en kollektion av kläder som hans företag Stayton sydde och sålde, här en collegebyxa. Foto: Anders Marell

BORGHOLM.
Utställare är Berndt Bengtsson, Borgholmsbo sedan 20 år och Kallegutalanthandelsinnehavare och antikvitetshandlare dessförinnan. Men ännu tidigare var han något av en modekung, åtminstone prins.

– Jag gjorde mode av byxor, säger han och tittar ut över rader av exponerade byxor och andra kläder på ovanplanet i Galleri 13 tillsammans med mängder av dokumentation över en kort men intensiv verksamhet som satte varaktiga spår inom svensk och även internationell klädkultur.

Det gick till så, att den tjugoårige Berndt, som då jobbade på Melka, tillsamman med en kamrat beslöt sig för att starta eget. Företaget som de bildade fick spontant namnet Stayton, utan koppling till staden med detta namn i Oregon, USA. Året var 1964 och därifrån gick det spikrakt uppåt. Flera fabriker spottade ut deras designade kläder, i första ledet byxor riktade mot ungdom, något som på den tiden var nytt. Just 1964 uppträdde Lasse Lönndahl, då på toppen av sin karriär, i V-jeans, och kompanjonerna kopplade på. Det blev deras första försäljningssuccé.

Stayton blev ett känt namn och ledde med dirigentpinnen de modemedvetna från den smalsmala collegebyxan – stuprören – till de utställda byxorna och tillbaka igen, och via jeansen till manchesterbyxan och kritstrecksrandigt ”gangstermode” och så vidare. Fräcka applikationer av olika slag och tyger i mängder av färger tilltalade de yngre kunderna. Vid flera tillfällen inbjöds Berndt och hans företag att delta i Svenska Handelskammarens kampanjer i USA för svensk tekoindustri. Då fanns ännu inte Öland på hans speciella lista – Växjö var nämligen platsen för Staytons och Berndt Bengtssons expansiva verksamhet – men nämnas kan att med på dessa USA-besök var Kjell Wikestam och Roland Nilsson, öländska textilprofiler. Dokumentation finns givetvis i utställningen. Apropå Växjö så är ett av Berndts gladaste minnen året 1968 då Öster för första gången vann fotbollsallsvenskan. Stayton var sponsor och på guldfesten spelade ”Staytonkvartetten”. Det var tider det! Tidningsurklipp bekräftar sanningshalten i historien.

År 1975 såldes Stayton till ett Stockholmsföretag och Berndt Bengtssons liv inrättade sig i andra och nya fåror, vilka så småningom ledde till Öland, hela tiden tillsammans med hustru Birgitta, utan vilken den aktuella utställningen säkert inte kunnat bli av.

Och vad har det blivit av Stayton? Berndt har tappat spåret, men det har talats om att varumärket så småningom hamnade i Ryssland. På nätet hittar man framförallt huv- och munktröjor plus en och annan skjorta som bär namnet, men mera har inte gått att klura ut. Tilläggas kan däremot att Nordiska Museet i Stockholm år 1981 köpte in en jeansbyxa, märke Stayton, till sina samlingar. Tillverkningsåret var 1975, så det kan vara en Berndt Bengtsson-byxa som vederfarits denna ära.

Ur Ölandbladet Lördag 21 oktober 2017, Anders Marell

DET HÄNDER I BORGHOLM

ons 24 Oct

Aldrig på en Söndag

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00
sön 28 Oct

Girlhood-BORGHOLMS FILMSTUDIO

Folkan, Borgholm Tid: 16:00
ons 31 Oct

Borgholms Författarafton

Strand Hotell, Borgholm Tid: 19:00
mån 05 Nov

Bokcafé på Borgholms bibliotek

Borgholms bibliotek, Borgholm Tid: 14:00-16:00
ons 07 Nov

Ett skri av fruktan

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00
ons 14 Nov

Författarbesök – Lena Andersson

Borgholms Bokhandel, Borgholm Tid: 18:30
sön 18 Nov
ons 21 Nov

Äventyraren Thomas Crown

Borgholms Bio, Borgholm Tid: 19:00-21:00